16.7 C
București
miercuri, 10 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieDeca, vizită cu Pricopie, în America

Deca, vizită cu Pricopie, în America

Ministrul Educației, Ligia Deca, alături de Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), au fost invitați de Banca Mondială la Washington D.C. pentru a prezenta echipei globale a Băncii evoluția politicilor educaționale din România în ultimii 10 ani, informează Ministerul Educației (ME).

Evenimentul a fost găzduit de Luis Benveniste, director global al Sectorului Educație, și Halsey Rogers, economist principal în Sectorul Educație din cadrul Băncii Mondiale.

„Interesul reprezentanților Băncii s-a manifestat în zona evoluției politicilor educaționale și a procesului de învățare din România, precum și a provocărilor educaționale actuale. Alte teme de discuție au fost impactul proiectului ROSE, evoluția priorităților educaționale din România, reziliența și viitorul sistemului românesc de educație”, se precizează într-un comunicat de presă al ME, remis cotidianului național „România liberă”.

Potrivit aceleiași surse, Ligia Deca a prezentat unele dintre cele mai importante reforme din ultima decadă, precum și o parte dintre reformele prevăzute în noile legi ale educației: centrarea curriculumului pe competențe, introducerea rutei complete de învățământ dual, promovarea educației timpurii și extinderea învățământului obligatoriu, introducerea masteratului didactic cu 80% practică, incluziunea elevilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă și, de asemenea, creșterea istorică a bugetului educației.  

Remus Pricopie a subliniat contribuția importantă a Băncii Mondiale la consolidarea politicilor educaționale din România, atât din punct de vedere financiar, cât și prin expertiza înaltă pe care consultanții Băncii au oferit-o țării noastre.

În cadrul evenimentului au fost prezentate câteva dintre rezultatele proiectului ROSE. Schema de granturi pentru licee desfășurată în ROSE a fost un succes: în liceele beneficiare, rata medie de abandon a scăzut de la 6,5% (2014) la aproximativ 0,5 % (2023), iar rata medie de promovare la bacalaureat a crescut de la 49,6% (2015) la 69% (2023). De asemenea, acest proiect a inspirat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) pentru gimnaziu și proiectarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE).

Banca Mondială a fost și rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri internaționali în modernizarea educației din România. Experiența acumulată de echipa Băncii în țara noastră este un atu în parteneriatul viitor, axat pe implementarea cu succes a celor două legi ale educației intrate în vigoare anul trecut. Este important ca viitoarele programe de cooperare să construiască pe parteneriatul solid existent, răspunzând provocărilor actuale, în complementaritate cu prioritățile și fondurile europene”, a afirmat Ministrul Educației. 

La finalul întâlnirii, reprezentanții Băncii Mondiale au felicitat Ministerul Educației pentru importanța pe care o acordă politicilor de reducere a inegalităților educaționale, acest element fiind esențial în lupta globală împotriva sărăciei.  

România devine un exemplu de succes pentru alte țări din lume în ceea ce privește educația, fapt confirmat prin organizarea acestui eveniment de dialog global, la sediul central al Băncii Mondiale din Washington D.C.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Un șofer în vârstă de 21 de ani a fost prins cu 201 km/h pe DN2 (E85)

Miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a informat că un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Vaslui, a fost prins conducând cu...

Regelui Charles al III-lea i-au fost prezentate primele bancnote pe care apare chipul său

Monarhul, în vârstă de 75 de ani, a primit marți, 9 aprilie, bancnote noi de 5, 10, 20 și 50 de lire sterline pe...

Starea de urgență, prelungită cu șase luni în Ungaria

Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea stării de urgență cu șase luni, ca răspuns la conflictele din Ucraina. Ungaria se află sub starea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă