26.8 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalDe ziua ei China amenință militar Taiwanul

De ziua ei China amenință militar Taiwanul

Oficialii din Taiwan au protestat vehement, sâmbătă, împotriva incursiunilor aeriene chineze în spaţiul aerian taiwanez, catalogând activităţile militare ale Beijingului drept „agresiuni militare”, informează agenţia Reuters.

Avioane de vânătoare taiwaneze au interceptat vineri 38 de aeronave militare chineze. Sistemele antiaeriene din Taiwan au fost activate pentru monitorizarea avioanelor militare chineze, a transmis Ministerul Apărării de la Taipei.

„China a lansat în mod neraţional agresiuni militare, perturbând pacea regională”, a declarat sâmbătă premierul Taiwanului, Su Tseng-Chang.

Aceste reacții au apărut după ce China a trimis vineri în spaţiul aerian taiwanez 28 avioane de vânătoare J-16, şase de tip Suhoi Su-30, două bombardiere nucleare H-6, precum şi două avioane antisubmarin. Avioanele chineze au survolat Insulele Pratas şi Canalul Bashi, dintre Taiwan şi Filipine, o zonă disputată din Marea Chinei de Sud.

Incidentele au avut loc de Ziua Naţională a Chinei şi intervin după o serie de exerciţii aeriene şi navale efectuate de armata chineză în apropierea Taiwanului.

Beijingul contestă vehement Administraţia proindependenţă din Taiwan, teritoriu care este oficial parte a Chinei. Administraţia de la Beijing a avertizat că va trimite armata în Taiwan dacă sunt continuate acţiunile separatiste.

Statele Unite au relaţii neoficiale cu Administraţia proindependenţă din Taiwan şi tocmai au aprobat vânzarea unor sisteme antiaeriene în valoare de 750 de milioane de dolari, spre furia Beijingului.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Variola maimuței sau despre cum vine Bernard Shaw la “Vocea României”

Bill Gates profețea, încă de anul trecut, venirea unei noi pandemii. Curios el anunța variola maimuței înainte de a apărea primul caz. Media mainstream...

Un nou incendiu la metrou

Un nou incendiu a avut loc la metrou, la doar două zile după incidentul din apropiere de stația Piața Romană, pe aceeași magistrală. Staţiile de...

Aproape jumătate dintre români vor cere mărire de salariu

Aproape jumătate dintre angajații români vor cere o mărire de salariu, relevă sondajul global intitulat "Workforce Hopes and Fears". Potrivit acestui studiu, în cazul României,...
Ultima oră
Pe aceeași temă