18.9 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalDe neclintit: Moțiunea de cenzură împotriva lui Boris Johnson a picat

De neclintit: Moțiunea de cenzură împotriva lui Boris Johnson a picat

UPDATE Moțiunea de cenzură împotriva premierului Boris Johnson a picat, după ce 211 de deputați și-au exprimat încrederea. Asta înseamnă că el va rămâne premier. Rezultatul a fost anunțat de președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady.

Președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, Graham Brady, a spus că au fost exprimate 359 de voturi.

Voturi de încredere în Boris Johnson: 211
Voturi de neîncredere în Johnson: 148

Știrea inițială

BBC a raportat luni că surse apropiate prim-ministrului britanic Boris Johnson credeau că moțiunea de cenzură împotriva acestuia a picat, relatează Reuters.

„Surse apropiate premierului sunt încrezători că a câștigat votul”, a declarat corespondentul politic al BBC Nick Eardley pe Twitter.

Anterior, potrivit unei numărători Reuters, cel puțin 169 de parlamentari britanici din Partidul Conservator al prim-ministrului Boris Johnson și-au exprimat public sprijinul până la închiderea votului într-o moțiune de cenzură ca urmare a scandalului legat de participarea la petreceri în timpul restricțiilor antiCovid.

Un total de 180 de voturi ar fi suficiente pentru a-și asigura supraviețuirea acestei moțiuni de cenzură. Votul a fost secret și nu există nicio garanție că parlamentarii vor fi votat în conformitate cu declarațiile lor publice, relatează hotnews.ro.

Votul pentru moțiunea împotriva lui Boris Johnson s-ar fi oprit în jurul orei 22(ora României), dar rezultatul oficial va fi dat mai târziu

Votul a început la ora 18.00. (17:00 GMT) și s-a oprit în jurul orei 20:00, cu un rezultat așteptat la ora locală 21:00 (ora 23.00, ora României).

Johnson, care a obținut o victorie uriașă în alegerile în 2019, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari după ce el și personalul său au organizat petreceri cu alcool în biroul și reședința sa din Downing Street, când în Marea Britanie erau restricții anti-COVID-19.

Propriul său consilier, marele ”strateg” al campaniei pro-Brexit Dominic Cummings, a demisionat după ce a fost acuzat că a încălcat restricțiile pentru a se deplasa la o reședință de vacanță.

Scandalul a fost aplanat o scurtă perioadă, în contextul în care parlamentarii au fost în vacanță, dar și pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina și al ceremoniilor dedicate Jubileului de Platină al Reginei Elizabeth.

În primăvara acestui an, Boris Johnson și-a cerut scuze pentru amenda pe care a primit-o în cazul Partygate

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, și-a cerut scuze parlamentarilor pentru amenda pe care a primit-o în cazul Partygate, dar a spus că incidentul a însemnat că simte „un sentiment și mai mare de obligație de a respecta prioritățile poporului britanic și de a răspunde în stilul caracteristic britanic la atacul barbar al lui Putin împotriva Ucrainei’.

Fostul șef conservator și președinte al Grupului de Recuperare Covid, Mark Harper, a cerut demisia lui Johnson, spunând că se așteapta ca parlamentarii „să-i apere pe cei neapărați” și i-a înmânat o scrisoare de cenzură președintelui Comitetului 1922, Graham Brady.

Parlamentarii vor vota dacă Johnson ar trebui să facă obiectul unei anchete pentru a stabili dacă a indus în eroare legislativul britanic, a anunțat vorbitorul de la tribună.

Keir Starmer va depune o moțiune astăzi pentru un vot joi cu privire la sesizarea către comisia de privilegii.

Fostul premier Theresa May a criticat planul guvernului de a trimite niște solicitanți de azil în Rwanda, spunând că nu îl poate sprijini „pe motive de legalitate, caracter practic și eficacitate” și că ar putea crește traficul de femei și copii.

Liderul Scottish National Party, Nicola Sturgeon, și-a cerut scuze pentru încălcarea legilor scoțiene privind măștile de protecție Covid în weekend.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane euro acordat de România companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de...

Sebastian Burduja și-a prezentat Planul pentru București. Candidatul PNL visează să facă din Capitală port la Dunăre

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, şi-a prezentat, luni, 'Planul pentru Bucureşti', care prevede, printre altele, propuneri referitoare la combaterea drogurilor, mutarea transportului...

Călătoria Spirituală către Înnoire și Lumină

Odată cu venirea primăverii, credincioșii ortodocși din întreaga lume își îndreaptă gândurile și inimile către unul dintre cele mai semnificative momente spirituale ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă