7.6 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăLifestyleDan Negru: câți dintre refugiați vor ajunge stele ca Stela Popescu?

Dan Negru: câți dintre refugiați vor ajunge stele ca Stela Popescu?

Câți dintre refugiați vor ajunge o stea ca Stela Popescu? Se întreabă Dan Negru. Mii de transfugi trec zilnic prin vămile românești. Dan Negru își amintește de Stela Popescu, ajunsă în România, după ce URSS a invadat Basarabia.

“Când rușii au invadat Basarabia, o fetiță se refugia cu familia in România. Stela era numele fetiței. Mi-a povestit adeseori drama refugiaților.

Asta e ultima fotografie a Stelei intr-un platou de tv si am făcut-o la vreo ’70 de ani după drama ei de copil-refugiat. La câteva ore după fotografia asta, Stela devenea stea 😔

Stela Popescu a fost un copil refugiat din calea rușilor. Poate că printre miile de copii refugiați de azi, undeva e și o Stela Popescu.

Drama refugiaților a fost și se va repeta mereu.

Știm sa repetăm doar vremurile proaste, nu și vremurile bune,” a comentat vedeta tv pe pagina sa de facebook.

O stea ca Stela Popescu se naște rar

Stela Popescu s-a născut la Orhei, într-o familie modestă de învățători. Mama ei, Valentina, era originară din satul Chiperceni, iar tatăl – Vasile Popescu – din Chiștelnița, județul Orhei, în prezent în Republica Moldova. Prima amintire pe care o mărturisea mereu era invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci dușman de clasă, a fost deportat în Siberia, iar mama ei s-a refugiat, împreună cu fiica la Brașov.

citește și: Anti-cronică de război / Occidentul pune la cale dezmembrarea Rusiei

În anul 1953 a susținut examenul de admitere la facultate și repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunță după un an și jumătate când a intrat în trupa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuat activitatea de artist. A fost angajată la Teatrul din Brașov.

A jucat în sute de piese de teatru. A avut o evoluție stelară în cinematografie. A făcut un cuplu de senzație cu Alexandru Arșinel, de mulți credeau că e soțul ei.

A murit în 2017. Este înmormântată în Cimitirul Cernica, alături de soțul ei, Mihai Maximilian.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Elias Charalambous, rezervat după victoria lui FCSB. „Nu înseamnă nimic că suntem pe primul loc”

FCSB s-a impus cu 2-1 împotriva celor de la FC Botoșani, în etapa a 19-a din Liga 1, și a urcat pe primul loc...

PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale încep negocierile pentru formarea Guvernului

Cele cinci formațiuni vor merge în fața președintelui Klaus Iohannis, aflat încă în mandat, pentru a obține nominalizarea unui premier PSD, PNL, USR, UDMR și...

Peste 20 de persoane salvate în ultimele 24 de ore de salvamontişti

Opt turiști au fost transportați la spital Salvamont România a anunțat, luni, că în ultimele 24 de ore au fost salvate 21 de persoane în...
Ultima oră
Pe aceeași temă