15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăȘtirile zileiDacian Cioloș, trei soluții după eșecul negocierilor

Dacian Cioloș, trei soluții după eșecul negocierilor

Dacian Cioloș, deși a anunțat că va propune în Parlament un Guvern minoritar, a precizat că încă îi așteaptă pe liberali să se răzgândească și să reia discuțiile până duminică.

Negocierile cu PNL au eșuat. Ce soluții are Dacian Cioloș

Refuzat de liberali și fără a fi susținut de vreun alt partid politic, dacian cioloș are trei varinate: 

  • Își depune mandatul din funcția de premier desemnat.
  • Merge în parlament cu un Guvern minoritar care nu are șanse să treacă. Ceea ce a și anunțat că va face.
  • Încearcă să facă o majoritate parlamentară împreună cu PSD și AUR.

Florin Cîțu a declarat că PNL nu-l va susține pe Dacian Cioloș în funcția de premier al României și l-a trimis să negocieze o majoritate parlamentară cu PSD și AUR. Răspunsul nu s-a lăsat așteptat: liderul USR a susținut o conferință de presă în care a anunțat răspicat că nu se va asocia niciodată cu PSD și AUR și cere liberalilor să-și asume răspunderea într-un moment de criză pe toate planurile: politică, socială, energetică în care România se adâncește din ce în ce mai mult. Prin urmare, este dispus să le ofere liberalilor încă o șansă până duminică pentru a se râzgândi. 

În caz contrar, premierul desemnat a afirmat că își asumă responsabilitatea formării unui Guvern minoritar cu care va veni săptămâna viitoare în Parlament pentru votul de încredere. Însă, potrivit calculelor parlamentare, Guvernul monocolor USR nu are șanse să treacă deoarece nu va obține numărul necesar de voturi.

Ne apropiem de alegeri anticipate

Din acel moment, mingea se va afla în terenul lui Klaus Iohannis, care va trebui să facă o nouă nominalizare. Dacă îl va propune pe Florin Cîțu, USR nu-l va vota. Iată cum ajungem la un pas de alegeri anticipate. Căci, în această situație, Parlamentul poate fi dizolvat. Cine câștiga? PSD!

Criza politică în care s-a adâncit românia de mai bine de o lună este departe de a se sfârși. maimult, lucrurile par că se complică șimai mult, de la o zi la alta. Iar toate acestea vin pe fondul unei alte situații disperate cu care se confruntă românii: valul patru de Covid care face ravagii în spitale, lipsa căldurii, creșterea prețurilor la gaze și energie electrică. Acesta este contextul pe care l-a invocat Dacian Cioloș când a spus că România are nevoie urgent de un Guvern cu puteri depline.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă