Un caz tipic de justiție sovietică se întâmplă la Bacău, iar instituțiile abilitate de la București resping orice sesizare. Unui inculpat i se refuză dreptul la strămutarea procesului
Românii își mai amintesc despre sutele de mii de tineri care au protestat în piețele marilor orașe pentru o justiție independentă. Mișcarea celor porecliți “tefeliști” și partidul lui Dacian Cioloș au luptat și continuă lupta pentru ca “judecătorii să nu dea socoteală în fața nimănui.”
O situație extraordinară se întâmplă la Tribunalul Bacău în dosarul președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. Judecătoarea Daniela Rusu Donighevici s-a antrepronunțat într-o întâmpinare făcută într-un dosar care i s-a deschis la Curtea de Apel Bacău, de către reclamanți. Deși recuzată, continuă să fie magistratul cauzei.
“Inculpatul are în continuare posibilitatea exercitării căilor ordinare și extraordinare de atac, în ipoteza în care va fi găsit vinovat și condamnat,” scrie judecătoarea în documentul menționat. Avocatul apărării, în replica, susține că “nu se poate admite faptul că deja judecătorul fondului, întrevăzând soluția ce o va pronunța, afirmă că inculpatului nu i-ar fi afectată prezumția de nevinovăție câtă vreme are la dispoziție căile de atac.”
Consiliul Suprem al Magistraturii trebuie să vadă
Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat în legătură cu această situație extraordinară. Asta după ce Inspecția Judiciară a clasat dosarul, prin care magistratul era acuzat că “nu înfăptuiește justiția în numele adevărului.”
“Cazul este unul de o gravitate extremă, întrucât este inadmisibil ca o judecătoare să nu se abțină de la soluționarea unui dosar, deși recunoaște că obiectivitatea și imparțialitatea ei i-au fost afectată de plângerile depuse de inculpatul pe care îl judecă, inculpat care mai beneficiază de prezumția de nevinovăție doar pentru că are la dispoziție căi de atac”, notează și Luju.ro despre speță.
Din documentele studiate de către jurnaliștii “României libere” reies o serie de dovezi indubitabile că Ionel Arsene nu poate avea parte de o judecată corectă, în dosarul în care DNA îl acuză de un pretins trafic de influență. Cum să se mai înfăptuiască actul de dreptate, se întreabă avocatul apărării Vladimir Ciolacu. Din actele depuse în dosarul de la Curtea de Apel Bacău reiese în mod explicit că judecătoarea s-a antepronunțat.
Mai mult, din cercetările noastre reiese o luptă de peste un an între judecatoarea Daniela Rusu Donighevici, pe de-o parte, Ionel Arsene si avocatul acestuia Vladimir Ciolacu, pe de alta parte.
citește și: “Anticipatele” avantajează doar partidele naționaliste
Acuzatul, căruia încă i se mai menține prezumția de nevinovăție, speră ca onorata Curte de Apel din Bacău să strămute cauza.
Imparțialitatea judecătoarei e afectată. Se caută doctori calificați!
Există suspiciuni rezonabile – ca să folosim termenul din Codurile Penale care au deschis cutia Binomului la execuții – că imparțialitatea judecătoarei Daniela Rusu Donighevici este în mod evident afectată. Avea obligația de rezervă. Nu a folosit-o.
Totul a pornit în 2020, an în care Ionel Arsene a formulat o sesizare la Inspectia Judiciară împotriva judecătoarei, după ce aceasta a dispus amendarea avocatului Vladimir Ciolacu, fiind acuzată, în același timp, că a încercat să influențeze un martor și a făcut afirmații privind probitatea morală și conduita socială a unui alt martor, notează jurnaliștii de investigație de la Ziuaveche.ro. Plângerea a fost clasată de Inspecția Judiciară în mai 2020, soluție menținută ulterior de șeful IJ Lucian Netejoru și după contestația admisă. Clasarea dispusă de Inspecția Judiciară a fost contestată în instanța Curții de Apel Bacău.
citește și: Junta prăpădirii neamului
În urmă cu mai bine de trei secole, un simplu morar i-a spus regelui Prusiei, Friederic al II-lea, că nu-i vinde terenul pentru a mări grădina Sans Souci. Când Regele prusac i-a dat o replică dură, că îl va lua cu forța, morarul a oferit celebra replică: “mai sunt judecători la Berlin,” asta cu o sută și ceva de ani înainte de apariția primelor coduri penale românești.
Speranța lui Ionel Arsene se leagă de instituția constituțională: CSM. Aceasta are dreptul și obligatia sa sesizeze Inspectia Judiciară față de judecătoarea Daniela Rusu Donighevici, care nu și-a folosit obligația de rezervă, antepronunțându-se.
Mai există judecători la Berlinul de pe malul drept al Dâmboviței?