8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCSM, sesizat / Judecătoarea Donighevici a condamnat înainte de judecată

CSM, sesizat / Judecătoarea Donighevici a condamnat înainte de judecată

Un caz tipic de justiție sovietică se întâmplă la Bacău, iar instituțiile abilitate de la București resping orice sesizare. Unui inculpat i se refuză dreptul la strămutarea procesului

Românii își mai amintesc despre sutele de mii de tineri care au protestat în piețele marilor orașe pentru o justiție independentă. Mișcarea celor porecliți “tefeliști” și partidul lui Dacian Cioloș au luptat și continuă lupta pentru ca “judecătorii să nu dea socoteală în fața nimănui.”

O situație extraordinară se întâmplă la Tribunalul Bacău în dosarul președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. Judecătoarea Daniela Rusu Donighevici s-a antrepronunțat într-o întâmpinare făcută într-un dosar care i s-a deschis la Curtea de Apel Bacău, de către reclamanți. Deși recuzată, continuă să fie magistratul cauzei.

“Inculpatul are în continuare posibilitatea exercitării căilor ordinare și extraordinare de atac, în ipoteza în care va fi găsit vinovat și condamnat,” scrie judecătoarea în documentul menționat. Avocatul apărării, în replica, susține că “nu se poate admite faptul că deja judecătorul fondului, întrevăzând soluția ce o va pronunța, afirmă că inculpatului nu i-ar fi afectată prezumția de nevinovăție câtă vreme are la dispoziție căile de atac.”

“Magistratul chemat să soluționeze cauza ar trebui să manifeste o constantă preocupare în aflarea adevărului, iar faptul că soluția ce o va pronunța poate fi atacată nu constituie un motiv pentru care soluția este indiferentă, neexistând obligația de manifesta maximum de diligență în instrumentarea cauzei”, se mai scrie în documentul depus la Curtea de Apel Bacău.

Consiliul Suprem al Magistraturii trebuie să vadă

Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat în legătură cu această situație extraordinară. Asta după ce Inspecția Judiciară a clasat dosarul, prin care magistratul era acuzat că “nu înfăptuiește justiția în numele adevărului.”

inscripție pe clădirea Universității din București

“Cazul este unul de o gravitate extremă, întrucât este inadmisibil ca o judecătoare să nu se abțină de la soluționarea unui dosar, deși recunoaște că obiectivitatea și imparțialitatea ei i-au fost afectată de plângerile depuse de inculpatul pe care îl judecă, inculpat care mai beneficiază de prezumția de nevinovăție doar pentru că are la dispoziție căi de atac”, notează și Luju.ro despre speță.

document din dosarul de la Curtea de Apel Bacău

Din documentele studiate de către jurnaliștii “României libere” reies o serie de dovezi indubitabile că Ionel Arsene nu poate avea parte de o judecată corectă, în dosarul în care DNA îl acuză de un pretins trafic de influență. Cum să se mai înfăptuiască actul de dreptate, se întreabă avocatul apărării Vladimir Ciolacu. Din actele depuse în dosarul de la Curtea de Apel Bacău reiese în mod explicit că judecătoarea s-a antepronunțat.

Mai mult, din cercetările noastre reiese o luptă de peste un an între judecatoarea Daniela Rusu Donighevici, pe de-o parte, Ionel Arsene si avocatul acestuia Vladimir Ciolacu, pe de alta parte.

citește și: “Anticipatele” avantajează doar partidele naționaliste

Acuzatul, căruia încă i se mai menține prezumția de nevinovăție, speră ca onorata Curte de Apel din Bacău să strămute cauza.

Imparțialitatea judecătoarei e afectată. Se caută doctori calificați!

Există suspiciuni rezonabile – ca să folosim termenul din Codurile Penale care au deschis cutia Binomului la execuții – că imparțialitatea judecătoarei Daniela Rusu Donighevici este în mod evident afectată. Avea obligația de rezervă. Nu a folosit-o.

Pe clădirea Universității București era scris, prin anii ’90, mesajul: “Dreptate chii plânși cer să te vadă.” Acesta a stat ani de zile pe frontispiciul ziarului “România liberă”

Totul a pornit în 2020, an în care Ionel Arsene a formulat o sesizare la Inspectia Judiciară  împotriva judecătoarei, după ce aceasta a dispus amendarea avocatului Vladimir Ciolacu, fiind acuzată, în același timp, că a încercat să influențeze un martor și a făcut afirmații privind probitatea morală și conduita socială a unui alt martor, notează jurnaliștii de investigație de la Ziuaveche.ro. Plângerea a fost clasată de Inspecția Judiciară în mai 2020, soluție menținută ulterior de șeful IJ Lucian Netejoru și după contestația admisă. Clasarea dispusă de Inspecția Judiciară a fost contestată în instanța Curții de Apel Bacău.

din întâmpinarea Danielei Rusu Donighevici, din dosarul Curții de Apel Bacău

“Referitor la modalitatea de audiere a martorului Vasile Panaite am solicitat atragerea răspunderii disciplinare a magistratului judecător Rusu Donighevici Daniela – pentru atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi,” susține Ionel Arsene, prin avocatul său.   

citește și: Junta prăpădirii neamului

În urmă cu mai bine de trei secole, un simplu morar i-a spus regelui Prusiei, Friederic al II-lea, că nu-i vinde terenul pentru a mări grădina Sans Souci. Când Regele prusac i-a dat o replică dură, că îl va lua cu forța, morarul a oferit celebra replică: “mai sunt judecători la Berlin,” asta cu o sută și ceva de ani înainte de apariția primelor coduri penale românești.

Speranța lui Ionel Arsene se leagă de instituția constituțională: CSM. Aceasta are dreptul și obligatia sa sesizeze Inspectia Judiciară față de judecătoarea Daniela Rusu Donighevici, care nu și-a folosit obligația de rezervă, antepronunțându-se.

Mai există judecători la Berlinul de pe malul drept al Dâmboviței?

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă