1.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeEconomieCrește salariul minim de la 1 octombrie

Crește salariul minim de la 1 octombrie

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată din România va fi majorat cu 10% începând cu data de 1 octombrie, ajungând la 3.300 de lei conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Această majorare a salariului minim brut reprezintă o creștere semnificativă și poate avea un impact pozitiv asupra veniturilor angajaților cu salarii minime. Totuși, este important de luat în considerare că această creștere poate afecta și costurile pentru angajatorii care plătesc astfel de salarii minime.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei Hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 10%, faţă de luna septembrie 2023. În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Majorarea salariului minim brut garantat în plată la 3.300 de lei va avea un impact semnificativ în România, deoarece un procent semnificativ din forța de muncă, aproximativ 28%, primește acest salariu minim. Cu această majorare, aproximativ 1.867.588 de salariați vor beneficia de un salariu mai mare.

„Majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată are impact asupra creşterii consumului cu o influenţă şi asupra importului bunurilor de consum. Creşterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariaţi (femei, tineri etc.)”, se spune în nota de fundamentare, potrivit Agerpres.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă