11.3 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Craterul Darvaza: Secretul URSS

Cunoscut și sub numele de „Porțile Iadului”, Craterul Darvaza este o groapă masivă topită în deșertul Turkmenistanului care aruncă cu foc de zeci de ani, originea sa fiind considerată secretă.

Deșertul Karakum este o întindere masivă de dune de nisip arse de soare care acoperă aproximativ 70% din Turkmenistan. Ai putea rătăci prin aceste tărâmuri de 350.000 de kilometri pătrați, câteva zile și să vezi în jurul tău doar crestele și văile nesfârșite din Karakum. Dar, dacă te îndrepți spre câmpia nord-centrală a deșertului, s-ar putea să dai peste un sit cu adevărat suprarealist: Craterul Darvaza, o groapă de gaz topit care aruncă foc de zeci de ani și este cunoscută sub numele de „Porțile Iadului”.

Povestea spune că în 1971 geologii sovietici forau petrolul în deșert când au lovit un „buzunar” de gaze naturale. Acest lucru a făcut ca pământul să se prăbușească, formând trei gropi mari.

După ce exploratorul canadian, George Kourounis a pornit în prima expediție pentru a exploda adâncurile craterului în 2013, a descoperit că nimeni nu știe, de fapt, cum s-a ajuns la acest infern. Potrivit geologilor turkmeni locali, craterul cu 69 m lățime pe 30 m adâncime s-a format în anii 1960 și a fost aprins în anul 1980. Cu toate acestea, deoarece gazul și petrolul au fost mărfuri foarte apreciate în Turkmenistan în timpul guvernării sovietice, se pare că orice înregistrare a creației craterului este acum o informație clasificată și secretă.

Cert este că această groapă cu foc de metan a devenit una dintre cele mai populare atracții turistice dintr-o țară care vede aproximativ doar 6.000 de vizitatori pe an. Foarte mulți turiști vin să viziteze această minunăție.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru, jurnalist la România Liberă din 2021. Noi începuturi, mult dinamism și multă speranță.
Ultima oră
Pe aceeași temă