10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăCoronavirusEuropa de Est înregistrează cea mai mare rată de mortalitate din cauza...

Europa de Est înregistrează cea mai mare rată de mortalitate din cauza coronavirusului

Milioane de doze de vaccin au fost livrate

Mai multe țări din Europa de Est, printre care și România, înregistrează cea mai mare rată de mortalitate din cauza infecției cu Covid-19, în ciuda milioanelor de doze de vaccin livrate.

Uniunea Europeană deține recordul pentru cei mai mulți adulți vaccinați cu schemă compltă, însă realitatea din spatele titlului impresionant este diferită. În timp ce Vestul se poate lăuda cu campanii de vaccinare de succes, țările estice se confruntă cu cea mai mare mortalitate din cauza infecției cu Covid-19. Astfel se observă inegalitatea din Uniune în ceea ce privește vaccinarea și gestionarea pandemiei de coronavirus.

România și Bulgaria au cea mai mare rată de mortalitate Covid

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), Irlanda, Malta, Portugalia și Danemarca, au realizat o vaccinare aproape universală, oferind rate de acoperire de aproximativ 90%. De cealaltă parte a blocului, România și Bulgaria au vaccinat complet doar 33%, respectiv 22% dintre adulții lor. Ba mai mult, CNN notează faptul că problema nu constă în lipsa de vaccinuri, căci toate statele europene au primit milioane de doze de ser aprobate de UE – Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, ci în lipsa de interes a populației.

Atât România, cât și Bulgaria se luptă cu vârfuri în noile cazuri de coronavirus de la începutul lunii septembrie. România a raportat peste 45.000 de cazuri noi și peste 800 de decese în săptămâna până duminică, cam la același nivel pe care l-a văzut la vârful celui de-al doilea val al epidemiei din aprilie.

Populația ezită să se vaccineze

Ezitarea populației, alimentată de instabilitatea politică, teoriile conspirației și neîncrederea în autorități au dus la agravarea situației epidemiologice. Centrul European pentru Controlul Bolilor a explicat că odată cu sezonul rece și apariția virozelor statele cu rate scăzute de vaccinare riscă creșterea spitalizărilor și decesele în această toamnă dacă relaxează măsurile de distanțare socială.

În Bulgaria se organizează a treia alegere parlamentară anul acesta în noiembrie. Două voturi anterioare, în aprilie și apoi în iulie, s-au încheiat într-un impas, fără guvernul format. Drept urmare, țara este blocată într-o campanie electorală perpetuă, cu puțin loc pentru orice altceva. Krastev a susținut că nici guvernul care era la putere, nici guvernul interimar nu au făcut din vaccinare o prioritate.

De asemenea, nici majoritatea populației nu are încredere în campania de vaccinare și eficacitatea serului anti-Covid-19. Acuzațiile de corupție guvernamentală au declanșat proteste pe scară largă în Bulgaria anul trecut. Poliția a reacționat cu violență care a șocat națiunea și i-a făcut pe oameni și mai suspicioși față de autorități.

Știri false și teorii ale conspirației

Pe de altă parte, autoritățile din România au dat vina pe proasta sa lansare a vaccinării asupra știrilor false și a teoriilor conspirației care sunt difuzate online. Comunitățile de romi din România și Bulgaria sunt printre cele mai puțin vaccinate. Dimitar Dimitrov, directorul programului pentru romi de la Open Society Institute din Sofia, a declarat că problema rezidă în relațiile tensionate dintre comunități și societatea mai largă.

Acesta a mai adăugat faptul că persoanele care locuiesc în zonele rurale au acces mai greu la clinicile pentru vaccinare. Totuși, pentru a veni în sprijinul lor, guvernul român a anunțat recent că va pune resurse suplimentare pentru a se asigura că persoanele care nu pot accesa clinicile sunt capabile să facă fotografii.

Europa împărțită în vaccinați și nevaccinați

Uniunea Europeană pare a fi împărțită în două părți. O jumătate a îmbrățișat inocularea și a imunizat aproape toată lumea. Cealaltă se luptă să convingă un număr mare, pe fondul neîncrederii profunde în vaccinuri. Dintre cele 27 de state membre ale blocului, cele mai bune 15 performanțe în ceea ce privește ratele de inoculare fac parte din ceea ce a fost blocul occidental, în timp ce primele 10 sunt toate fostele țări comuniste.

Toate fostele țări occidentale, cu excepția Greciei, au vaccinat complet cel puțin 70% dintre adulții lor, în timp ce niciunul dintre statele din Est nu a atins încă acest prag. Țările care au avut mai mult de suferit în primul val, cel din 2020, au acordat o atenție mult mai mare campaniei de vaccinare și au atins un succes mult așteptat.

Anna Nicińska, profesor asistent la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității din Varșovia, a studiat motivele ezitării vaccinului și a spus că istoria joacă, de asemenea, un rol major în influențarea deciziilor oamenilor. Potrivit analizei sale, persianele din țările care au făcut parte din blocul comunist au tendința de a nu crede în guvern, susținând că sunt mințite constant.

România a primit dozele de vaccin necesare

România a primit din decembrie 2020 10.114.580 de doze de vaccin anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech, 739.769 de Moderna, 850.742 de AstraZeneca și 761.257 de Johnson&Johnson. Totuși, populația rămâne reticentă când vine vorba de vaccinare, chiar dacă are la dispoziție dozele necesare pentru a se atinge imunizarea dorită de autorități. Specialiștii notează o situație similară și în Bulgaria, care rămâne cu mult în urma vecinilor europeni.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă