9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaContraofensiva de primăvară a Ucrainei a început efectiv, transmite Prigojin, liderul Wagner

Contraofensiva de primăvară a Ucrainei a început efectiv, transmite Prigojin, liderul Wagner

Contraofensiva de primăvară Ucrainei a început efectiv, chiar dacă nu a atins o fază activă, a declarat miercuri Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar rus “Wagner”. Potrivit acestuia faza activă poate începe în zilele următoare.

Anterior, atât el, cât şi un alt oficial rus din Lugansk au estimat că Ucraina şi-ar putea declanşa contraofensiva pe 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste.

“Cred că ofensiva armatei ucrainene a început deja, de fapt”, a spus el Evgheni Prigojin pe Telegram răspunzând la o întrebare despre situația actuală de pe front. Şeful Wagner a subliniat activitatea foarte mare a aviației ucrainene, precum și de-a lungul perimetrului și în interiorul liniei de front. “Când va intra într-o fază activă, cred că în viitorul apropiat, poate peste câteva zile”, a adăugat Prigojin, potrivit observatornews.ro.

Publicaţia americană The New York Times a relatat pe 25 apriie, citând documentele secrete scurse de la Pentagon, că trupele ucrainene plănuiau să lanseze o contraofensivă pe frontul de sud în luna mai.

Contraofensiva de primăvară a Ucrainei a început, conform lui Prigojin, iar oficial ar putea fi anunțată de Kremlin pe 9 mai

Anterior atât Evgheni Prigojin, cât şi Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în Lugansk, au apreciat că Ucraina şi-ar putea declanşa contraofensiva la 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste iar la Moscova are loc o paradă militară în Piaţa Roşie.

Prigojin, ale cărui trupe se află în prima linie la Bahmut, a acuzat din nou săptămâna trecută Ministerul rus al Apărării că trupele sale nu primesc muniţiile de care au nevoie. Potrivit lui Prigojin, “Wagner” are zilnic nevoie de 300 de tone de obuze, dar primeşte doar o treime din acestea.

Prigojin, acuzat şi de operaţiuni de dezinformare pentru a induce în eroare Kievul, a declarat duminica trecută că această contraofensivă a Ucrainei “ar putea deveni o tragedie pentru ţara noastră”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:34

VIDEO. Un grup de extremă dreapta francez protestează față de moartea unui adolescent

Aproximativ 200 de membri și simpatizanți ai grupărilor de extremă dreapta s-au alăturat vineri seara (1 decembrie) unui protest la Paris, în urma uciderii...

Simion, mesaj video la Congresul extraordinar al AUR de la Alba Iulia

Președintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a lipsit de la Congresul Extraordinar al partidului organizat astăzi la Alba Iulia, acesta adresându-se delegaţilor...

Serviciile israeliene vor lichida liderii Hamas din toată lumea când conflictul din Gaza va lua sfârșit

Serviciile de informații israeliene se pregătesc să lichideze liderii Hamas din întreaga lume când războiul din Fâșia Gaza se va încheia, pregătind scena pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă