4.6 C
București
luni, 17 ianuarie 2022
AcasăPoliticăCriza politicăConsultări la Cotroceni. Klaus Iohannis desemnează, azi, premierul

Consultări la Cotroceni. Klaus Iohannis desemnează, azi, premierul

Luni au loc consultări cu partidele la Cotroceni în vederea desemnării unui premier. Tot luni, Klaus Iohannis va face și anunțul, iar începând din acel moment primul ministru desemnat va avea la dispoziție 10 zile pentru a veni în parlament cu programul de guvernare și lista de miniștri. Însă, potrivit declarațiilor din ultimele zile, cel mai probabil joi vom avea un executiv cu drepturi depline. 

UPDATE, ora 13.20. Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. La ora 14.00, Klaus Iohannis face declarații de presă. Cel mai probabil, președintele va anunța numele premierului desemnat.

UPDATE. Ora 13.15. În fața Palatului Cotroceni s-au adunat mai mulți protestatari care scandează împotriva alianței PSD-PNL girate de însuși președintele Iohannis. Oamenii se simt nedreptățiți, ei fiind cei care au crezut în liberali și l-au votat pe Iohannis.

S-au adunat primii protestatari în fața Palatului Cotrocen. Sursa foto: Cătălin Șerban/România Liberă

UPDATE. Ora 13.00. AUR intră la consultări cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE. Ora 12.00. La Cotroceni au ajuns delegațiile PNL, PSD și UDMR.

Consultări la Cotroceni. Delegația PNL – PSD – UDMR și minorități este formată din liderii Florin Cîțu și Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu și Paul Stănescu (PSD), Kelemen Hunor și Cseke Attila (UDMR) și Varujan Pambuccian (minorități). 

„Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui guvern”, le-a spus Klaus Iohannis membrilor delegațiilor, înainte de începerea discuțiilor.

UPDATE. Ora 11.30. Dacian Cioloș: „USR nu va participa la consultări”

În cursul dimineții, Dacian Cioloș a anunțat că USR nu va participa la întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis, care ar trebui să aibă loc începând cu ora 12.30.

„Vreau să vă informez că în ședința Biroului Național al USR de astăzi de dimineață, USR a luat decizia că nu vom participa, astăzi, la consultările propuse de președintele Iohannis, de la Cotroceni. Din punctul nostru de vedere, e un simulacru de consultări cu un rezultat dinainte cunoscut, iar participarea noastră nu ar face decât să legitimeze această mascaradă. USR va conduce, din acest moment opoziția la acest bloc anti-reformator pentru că asta previzionăm că va fi acest guvern. E o coaliție din care face parte și PNL care nu mai are nimic de-a face cu liberalismul, din acest moment”, a declarat, printre altele, liderul USR.

Consultări la Cotroceni. Ce știm până acum 

Până acum știm că PNL, PSD și UDMR au căzut de acord asupra programului de guvernare, asupra celor două nume de premier, dar și asupra sistemului de rotație a acestora în fruntea Guvernului. Mai știm că s-au împărțit și ministere. În ceea ce privește funcția de premier, Nicolae Ciucă este desemnat de PNL și Marcel Ciolacu de PSD. Cât despre ministere, aici lucrurilenu sunt, deocamdată, foarte clare. 

Senatorul PNL Nicolae Ciucă declara zilele trecute că partidul care nu va avea premierul va deţine portofoliul Finanţelor, Transporturile şi Secretariatul General al Guvernului.  „Este foarte ușor de dedus că vom face în așa fel încât să avem premier PNL. E o formulă agreată, am precizat că partidul care dă premierul nu ia Finanțele. Este nevoie de foarte multă răbdare. E cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalți. Împărțirea s-a făcut ținând cont de ponderea parlamentară a fiecărui partid”, a spus Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru postul de premier.

Programul întâlnirilor

  • La ora 12.00 vor intra la consultări Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat și Uniunea Democtată Maghiară din România. 
  • La ora 12.30 sunt invitați la discuții cei de la Uniunea Salvați România
  • La ora 13.00 se întâlnesc cu Klaus Iohannis liderii AUR.

După cum se observă, PNL, PSD și UDMR se vor prezenta împreună la consultări la Cotroceni. 

În urma negocierilor care au avut în în ultima perioadă, cele trei partide politice care vor intra la guvernare au decis ca premierul să fie numit prin rotație. Din partea PNL este desemnat Nicolae Ciucă, iar din partea PSD este desemnat marcel Ciolacu. Și programul de guvernare este finalizat, la fel și lista miniștrilor. Asupra unui singur lucru liberalii și social-democrații nu s-au putut pune de acord. Cine să fie numit primul premier la Palatul Victoria. Însă, surse politice susțin că Nicolae Ciucă va fi cel dintâi la guvernare.

Știre în curs de actualizare

Macavei Laura
Laura are o experiență de 20 de ani în presa scrisă și online. Și-a început cariera în vremea studenției, iar primul job l-a avut la un post de radio. A fost apoi redactor, editor, redactor coordonator și reporter special la ziare precum Cotidianul, Jurnalul Național, Ziarul, Averea, etc. A fost content writer specialist la o firmă de SEO și marketing online și trainer în optimizarea SEO a articolelor din zona publishing și e-commerce.
Cele mai citite

Scandalul facturilor uriașe. PSD vrea plafonarea prețului la o valoarea mai mică cu 40%

PSD a prezentat luni, înaintea ședinței coaliției, măsurile din energie pe care social democrații le-au convenit în ședința Consiliului Politic Național. Printre acestea se...

Inspectoratul Școlar București transmite ce măsuri se iau în cazul unor preșcolari infectați cu Covid-19

Inspectoratul Școlar al Municipiului BucureȘti a precizat luni că, în situaţia confirmării unui caz pozitiv de infectare într-o grupă de preșcolari cu COVID-19, Direcţia...

Caz șocant la școală. O elevă s-a aruncat pe geam din cauza mediei

O elevă în vârstă de 15 ani, de la Liceul Tehnologic nr. 2, din Târgu Jiu, s-a aruncat de la etaj. Din fericire, fata se...
Ultima oră
Pe aceeași temă