17.8 C
București
duminică, 26 martie 2023
AcasăPoliticăConsiliul Județean Timiș dă startul cloud-ului administrativ

Consiliul Județean Timiș dă startul cloud-ului administrativ

În contextul în care guvernul României alocă 600 de milioane de Euro, din PNRR, pentru cloudul guvernamental, CJ Timiș are o soluție mai ieftină: 3 milioane de lei.

Administrația județului Timiș va putea implementa, în curând, o nouă platformă de lucru digitală, în valoare de aproape trei milioane de lei, fonduri europene. Aceasta va oferi o nouă interfață de lucru cu diferite organizații și colaboratori externi ai CJT, dar și pentru populație. Instituția va introduce plățile online și va arhiva electronic 900.000 de pagini de documente, anunță Ziua de vest.

Proiectul a trecut de etapele de evaluare. Pasul următor fiind semnarea contractului de finanțare. Trebuie spus că acesta este complementar proiectului ce prevede digitalizarea proceselor interne ale instituției, aflat deja în lucru și finanțat din surse bugetare proprii.

citește și: Cine vrea să târască România în război?

Soluția informatică de interacțiune digitală cu beneficiarii și partenerii Consiliului Județean are ca scop reducerea timpilor alocați, cât și oferirea unui mediu prietenos de relaționare. O altă componentă importantă prevede retrodigitizarea arhivelor instituției. Mai exact, vor fi scanate și arhivate electronic aproximativ 900.000 de pagini, adică 180 metri linari de arhivă.

Consiliul Județean Timiș dă startul cloud-ului administrativ

Funcționalitatea platformei va permite logarea mai multor tipuri de utilizatori, cum ar fi cetățeni, primării, instituții subordonate, deconcentrate, universități. Fiecare tip de user va avea contul optimizat după nevoile de colaborare cu instituția județeană. Acestea nefiind aceleași pentru toți. După logare, fiecare user va avea la dispoziție documentele dedicate.

De asemenea, utilizatorul va putea să programeze întâlniri video sau să primească răspunsuri automate la întrebările uzuale prin intermediul unui chatbot. lnteroperabilitatea cu sistemul financiar intern al instituției va permite, prin operatori dedicați, plata online a taxelor, impozitelor, cât și alocarea diferitelor sume cuvenite către utilizatori, cu monitorizarea acestora în timp real.

Proiectul depus este efortul unei echipe multidisciplinare care a lucrat sub coordonarea  „Modulul colaborativ interinstituțional va permite lucrul la proiecte comune cu alte instituții, evitând astfel transferul informațiilor pe hârtie între acestea. Toate documentele intrate și ieșite prin platforma vor fi indexate cu metadate, pentru a putea fi identificate cât mai facil și a putea fi reutilizate. De asemenea, va fi creată și o componentă prin care se vor depune și monitoriza proiectele pe bugetul participativ. Este un sistem complex, care răspunde multor nevoi identificate prin muncă de echipă”, a spus administratorului public al județului, Marian Constantin Vasile.

Consiliul Județean Timiș dă startul cloud-ului administrativ. Cloudul guvernamental, dat pe mâna STS și SRI

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS) atrage atenția cu privire la problemele pe care le ridică proiectul Ordonanței de Urgență (OUG) care ar reglementa viitorul „Cloud Guvernamental,” potrivit Europa liberă.

Proiectul de Ordonanță ar da „control absolut și discreționar asupra softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS”, spunea zilele trecute vicepreședintele ANIS, Alexandru Lăpușan, într-o postare pe facebook.

Membrii Asociației Patronale au reluat, joi, într-o conferință de presă, avertismentele cu privire la efectele negative pe care le-ar avea asupra digitalizării adoptarea OUG în forma propusă de autoritățile din domeniu.

În mod concret, proiectul Ordonanței de Urgență „privind unele măsuri pentru sistemul de guvernanță al Cloud-ului Guvernamental”, lansat în dezbatere publică de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), numește trei actori principali pentru creare, mentenanță, gestionare a cloud-ului guvernamental: ADR în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

La 27 martie se împlinesc 105 ani de la unirea Basarabiei cu România. Președinții Camerelor Parlamentului, Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu, merg la Chișinău

Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, merg la Chișinău în ziua de 27 martie 2023, când se împlinesc...

Rapid, „remontada” fabuloasă cu Krim. România are două echipe în sferturile EHF Champions League

Rapid este în sferturile de finală ale EHF Champions League, după ce a reușit o victorie dramatică, la șase goluri, scor 30-24, pe teren...

UE cere eliminarea pensiilor speciale. Dar foștii europarlamentari au și ei asemenea privilegii

Comisia Europeană a avertizat România că UE cere eliminarea pensiilor speciale drept o condiție pentru a aloca banii din PNRR, iar Senatul României trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă