17.6 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSocialSocietateConsiliul Europei atenționează România cu privire la existența de probleme în închisori

Consiliul Europei atenționează România cu privire la existența de probleme în închisori

Consiliul Europei, prin Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT), atenționează România cu privire la existența de probleme în închisori.

Noul avertisment a fost transmis la data de 14 aprilie 2022, anunță un comunicat de presă al Consiliului Europei. Problemele au fost constatate cu prilejul vizitei în România a unei delegații a CPT, în perioada 10 – 21 mai 2021. Delegația a verificat situația din penitenciare și din spațiile de arest ale Poliției.

Consiliul Europei recomandă autorităților României să ia măsuri urgente pentru ameliorarea situației din penitenciare. Acestea continuă să fie supraaglomerate. Cele mai grave situații, din acest punct de vedere, sunt la Craiova și Mărgineni. La aceste închisori, gradul de ocupare este de 150 la sută. Din acest motiv, unii deținuți au la dispoziție doar doi metri pătrați. Supraglomerarea din aceste două închisori afectează în mod suplimentar deținuții care au deja probleme psihice.

Atitudinea angajaților poate fi cauza unor probleme în închisori

În general, deținuții au spus că sunt tratați corect de angajații penitenciarelor. Totuși există și reclamații despre intervenții cu o violență nejustificată a “mascaților”. Asemenea situații s-ar fi produs la penitenciarul Giurgiu.

Măsurile recomandate statului român trebuie să vizeze îmbunătățirea condițiilor de cazare, activități care să-i ajute pe deținuți să se pregătească pentru reintegrarea în societate, creșterea numărului de angajați din penitenciare precum și asigurarea unei asistențe medicale conform nevoilor deținuților.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

Șoșoacă a leșinat după ce ar fi înghițit un jandarm de la brută(rie) care i-a căzut greu

Ilustrație: Marian Avramescu Serviciul de Ambulanță și SMURD au fost apelate să intervină, după ce senatoarea cu potențial de europarlamentar și cu SOS, dar...

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă