10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSocialEvenimentConferința prof. univ. Sorin Alexandrescu la Fundația Culturală Dalles a Academiei Române

Conferința prof. univ. Sorin Alexandrescu la Fundația Culturală Dalles a Academiei Române

Fundația Culturală Dalles a Academiei Române invită publicul joi, 22 februarie 2024, la conferința „Brâncuși sau despre sublim“, susținută de prof. univ. Sorin Alexandrescu, membru de onoare al Academiei, profesor la Universitatea din București și la Universitatea din Amsterdam. Evenimentul va avea loc în spațiul Sălii „Dalles“ din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18.

Prof. Sorin Alexandrescu consideră că sculptorul Constantin Brâncuși a constituit, alături de italianul Giacometti, rusul Zadkine, ucraineanul Archipenko și alții artiști, născuți în tradiții naționale foarte diferite, ceea ce se poate numi o avangardă, nu franceză, ci parizian-internațională, în arta europeană din prima jumătate a secolului al XX-lea. Diverse opere ale acestora, dar mai ales ale lui Brâncuși, vor fi prezentate în cadrul conferinței ca forme ale sublimului în artă, pornind de la studiile filosofilor și esteticienilor precum Longin și Kant, dar mai ales ale lui Lyotard.

În urma analizei creației artistice a sculptorului, prof. Alexandrescu constată că „ceea ce Arthur Danto numea transfigurarea banalului, fără a-l cita pe Brâncuși, se poate numi acuitatea prezenței a ceva necunoscut, sesizabil direct, deși indescriptibil concret; în acest sens unul dintre cele mai bune exemple este cel al spațiului infinit sugerat deun obiect finit, precum Pasărea în spațiu“.

Discipol al lui Tudor Vianu, Sorin Alexandrescu este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea din București. Lector la Catedra de literatură universală a Facultății de Litere, a fost numit în 1969 lector la Universitatea din Amsterdam. În 1980 a devenit profesor de studii românești și semiotică la aceeași universitate. A fondat la Amsterdam Asociația internațională de studii românești și „International Journal of Romanian Studies“ (1976). În realizarea studiilor de semiotică a colaborat cu A. J. Greimas, la Paris, și a înființat Asociația olandeză de semiotică. După 1989 a fost numit consilier în probleme culturale și de educație al președintelui Emil Constantinescu. În 2001 constituie, împreună cu Dan Grigorescu, Laura Mesina și alții, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI). Printre cele mai cunoscute studii ale sale se numără: William Faulkner (1969), Paradoxul român (1998), Identitate în ruptură (2000), Mircea Eliade, dinspre Portugalia (2006) și Lumea incertă a cotidianului (2021); Logique du personnage, publicat la Paris în 1973, și Richard Rorty, publicat în Olanda în 1995.

A fost decorat de regina Olandei (2002) și de regele Mihai I al României (2017).

Sala “Dalles” a fost construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, și confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist. Începând cu anul 2023, celebra Sală „Dalles“ din București, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază de un program de conferințe și dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundația Culturală Dalles. Conferințele se desfășoară lunar, joia, începând cu ora 18, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni.

Intrarea publicului este liberă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...
Ultima oră
Pe aceeași temă