16.1 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCompaniile din construcții se confruntă cu deficit de personal și volume mai...

Companiile din construcții se confruntă cu deficit de personal și volume mai mici de lucrări

Companiile care activează în domeniul construcțiilor și-au încetinit creșterea, după ce estimările de la începutul anului au fost date peste cap de modificările venite de la Guvern.

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut cu 2,7%, în primele şapte luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul declinului consemnat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de construcţii noi. Datele reflectă o încetinire generală a pieței construcțiilor în România, în special în sectorul clădirilor rezidențiale, deși se observă o creștere constantă a investițiilor în infrastructura inginerească.

“Începutul acestui an a venit cu schimbări în zona impozitării care aveau ca principală țintă domeniul construcțiilor, pierzând anumite facilități fiscale. Am reușit totuși să ne păstrăm în echilibru, nu am scăzut, dar din păcate nici nu am crescut cum ar fi fost normal având în vedere trendul de creștere pe care compania noastră l-a avut în ultimii 16 ani de la înființare”,

a declarat Marian Ciupitu, director general Terano Construct pentru România Liberă.

Potrivit acestuia, singurul motiv datorită căruia compania a reușit să-și mențină echilibru au fost parteneriatele solide încheiate de companie în 2023 cu retaileri.

Reprezentantul Terano Construct ne-a mai spus că statisticile indică o scădere a sectorului rezidențial de 41%.

Bărbat zâmbitor în costum albastru lângă perete galben
Marian Ciupitu, director general Terano Construct

“Anul 2024 este unul atipic, pe care nu îl poți încadra în niciun tipar al anilor precedenți. Există proiecte noi, există dezvoltări pe zona de retail în care noi activăm puternic în ultimii ani, dar cu toate acestea nu se resimte un boost de energie din zona construcțiilor. Pare că totul se dezvoltă lent, pe orizontală, cu pași înceți, precauți”,

ne-a mai declarat Marian Ciupitu.

Acesta ne-a mai transmis că situația forței de muncă din România nu s-a schimbat în sens bun, iar profesioniștii români sunt în continuare greu de păstrat în țară. Compania are în prezent și 30 de angajați, majoritari din India și alte țări din Asia, dintr-un total de 90 de angajați.

Proiectele statului au păstrat echilibrul în piața materialelor de construcție

Şi companiile care activează pe piața de vânzare a materialelor de construcție s-au confruntat cu o dinamică atipică și lipsită de predictibilitate.

“Anul a debutat cu o timiditate în vânzări, cu clienți temători, reținuți, în căutare de oferte speciale și prețuri mai mici. Semnalele primelor luni din an ne-au pus pe gânduri și în același timp ne-au determinat să căutăm soluții, să întărim strategia de vânzări și să căutăm să dezvoltăm foarte mult toate diviziile de business ale BAUINDUSTRY DC”,

a declarat pentru România Liberă Dragoș Vlagali, director general Bauindustry DC.

În timp ce 2023 a fost un an recunoscut pentru fluctuațiile în zona prețurilor la materiale de construcții, 2024 , până în acest moment, s-a conturat ca un an echilibrat din acest punct de vedere. În timp ce anul trecut, a fost măcinat de evenimente sociale, economice interne și mai ales internaționale extreme care și-au pus amprenta pe piața materiei prime, în 2024 au existat creșteri moderate de 3-4% la materialele de construcții.

“Producătorii de materiale de construcții s-au ferit să crească prețurile în contextul scupirilor accelerate din celelalte domenii. Cât despre scăderi de prețuri, nu îmi vine în minte o astfel de situație în acest an, anii 2022 și 2023 au fost recunoscuți atât pentru creșteri foarte mari, polistirenul a crescut cu cel puțin 15-20% , dar și pentru scăderi ocazionale, dar pentru perioade scurte de timp”,

ne-a mai declarat directorul Bauindustry.

Potrivit reprezentantului companiei, la nivelul pieței în general, infrastructura susținută de proiectele statului a fost cea care a păstrat echilibrul în piață. De asemenea, finalizarea proiectelor rezidențiale și de retail, deja începute în anul trecut, au stabilizat piața, iar renovările și reabilitările de blocuri, școli, grădinițe, obiective culturale și turistice au avut un rol important în domeniul construcțiilor din țara noastră.

Bărbat cu cămașă în carouri, pozând la masă
Dragoș Vlagali, director general Bauindustry DC.

La nivelul companiei, pe primul loc au fost vânzările  pentru dezvoltările rezidențiale lansate în 2023, urmează în clasamentul nostru vânzările către persoanele fizice, prin magazinul o line al companiei. Zona de retail, reabilitările și renovările prin fonduri PNRR sau de la stat au contat în economia vânzărilor.

În același timp, informațiile din zona sistemului bancar, ce au legătură cu dobânzile și creditele ipotecare, pot încuraja dezvoltatorii imobiliari să continue proiectele, unele puse pe hold sau să dezvolte unele noi. Creșterea acestui segment, ar aduce o gură de aer proaspăt întregii piețe.

Dragoș Vlagali consideră că proiectele de infrastructură cu fonduri PNRR vor continua și vor păstra domeniul într-o zonă de siguranță.

“Am credința că finalul de an va veni cu vești mai bune și cu o creștere a vânzărilor deoarece orice destabilizare a acestui domeniu are efect de domino în toată economia internă”,

ne-a mai transmis reprezentantul companiei.

În perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2024, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 3,5%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 7,2%, iar lucrările de construcţii noi cu 2,1%, Clădirile rezidențiale au avut cea mai abruptă scădere, o reducere semnificativă a cererii și a investițiilor în locuințe noi. S-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-22,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-2,2%). Construcţiile inginereşti, precum drumurile, podurile sau alte infrastructuri publice, au crescut cu 7%, sugerând o continuare a investițiilor în infrastructură. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,5%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de construcţii noi s-au redus cu 3,6%, respectiv cu 3,4%. În schimb, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 4,9%. Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-22,3%) şi la clădirile nerezidenţiale (-0,6%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 8,1%.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Diavolul și motanul

În zodiacul chinezesc în care nici chinezii nu mai cred, anul 2024 este anul Dragonului de Lemn. Cum noi nu avem încă un zodiac...

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă