31 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăEconomieComisia Europeană oferă Republicii Moldova împrumut de 72,5 milioane EURO pentru dezvoltare...

Comisia Europeană oferă Republicii Moldova împrumut de 72,5 milioane EURO pentru dezvoltare economică

Comisia Europeană a decis să ofere Republicii Moldova un împrumut în valoare de 72,5 de milioane EUR, în condiții favorabile. Acest sprijin financiar este menit să sprijine eforturile Moldovei în domeniul economic și să contribuie la consolidarea infrastructurii și a instituțiilor naționale.

CE a decis să acorde Republicii Moldova o plată suplimentară de 22,5 milioane EUR sub formă de granturi până la sfârșitul lunii curente, potrivit unui comunicat de presă.

UE împrumută Republica Moldova

Această asistență financiară va sprijini Moldova în acoperirea unei părți din necesitățile sale de finanțare pentru 2024 și va contribui la menținerea stabilității macroeconomice în țară, facilitând în același timp continuarea reformelor.

Este cea de-a patra tranșă din cadrul asistenței macrofinanciare acordate Moldovei de către Uniunea Europeană, după ce Comisia a evaluat îndeplinirea condițiilor de politică convenite pentru deblocarea acestor fonduri.

Moldova a făcut progrese semnificative în îmbunătățirea guvernanței sectorului public, consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei și întărirea statului de drept prin adoptarea unei legi privind evaluarea extraordinară a judecătorilor.

De asemenea, s-au înregistrat avansuri în combaterea corupției și în sprijinul energiei din surse regenerabile, iar Codul vamal al Moldovei a fost aliniat la standardele UE.

Asistența macrofinanciară face parte din efortul Uniunii Europene de a sprijini Republica Moldova în depășirea provocărilor majore cu care se confruntă, inclusiv impactul conflictului din Ucraina și securitatea energetică.

Această contribuție totală de 295 milioane EUR va consolida parcursul european al Moldovei și va promova dezvoltarea economică durabilă până în 2030.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă