14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalComemorarea suprimării violente a mișcării de protest din piața Tiananmen din Beijing...

Comemorarea suprimării violente a mișcării de protest din piața Tiananmen din Beijing s-a făcut la Berlin cu un memorial intitulat „ Stâlpul Rușinii”

În amintirea suprimării violente a mișcării de protest din Piaţa Tiananmen din Beijing, pe 4 iunie 1989, la Berlin a fost instalat un memorial intitulat “Stâlpul Rușinii”, informează luni dpa, potrivit agerpres.ro.

Prezentat luni,”Stâlpul Ruşinii” este o copie a memorialului ridicat de artistul danez Jens Galschiot în Hong Kong.

În Hong Kong,”Stâlpul Ruşinii” a fost expus în diferite locaţii timp de mai bine de două decenii, cel mai recent în campusul Universităţii din Hong Kong. La sfârşitul anului 2021, sculptura de aproximativ opt metri înălţime a fost demontată în cursul nopţii şi depozitată acolo. Recent, “Stâlpul Ruşinii “a fost confiscat, potrivit Fundaţiei pentru Libertate Axel Springer din Berlin.

Proiectele artistului Jens Galschiot sunt răspândite în mai multe locuri din întreaga lume.

Suprimarea mișcării din piața Tiananmen s-a comemorat la Berlin prin Stâlpul Rușinii, înfățișând un grup de corpuri împletite

Sculpturile sale, realizate din metal sau beton înfăţişează un grup de corpuri împletite, care reprezintă opresiunea indivizilor în impulsul lor spre libertate. Galschiot doreşte să indice, prin operele sale artistice, evenimente care nu ar trebui repetate.

În Brazilia, unul din stâlpi comemorează lupta Mişcării Muncitorilor Fără Pământ; la Roma, abordează malnutriţia globală; o coloană amplasată în Mexic reprezintă 54 de victime ale
masacrului din statul Chiapas în 1997, când paramilitarii au atacat o comunitate indigenă.

La Berlin, Galschiot a planificat iniţial un “Stâlp al Ruşinii” în memoria victimelor Holocaustului, dar din cauza lipsei de sprijin, proiectul a eşuat până acum.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă