21.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiColaborarea care i-a ruinat cariera. Simona Halep, „săpată” din interior

Colaborarea care i-a ruinat cariera. Simona Halep, „săpată” din interior

Fizioterapeutul Candice Gohier și preparatorul fizic Frederic Lefebvre, sub girul lui Mouratoglou, au fost cei care i-au recomandat Simonei Halep suplimentul contaminat.

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a publicat motivarea deciziei luată de tribunalul independent în cazul Simonei Halep, suspendată vreme de 4 ani ca urmare a încălcării regulamentului antidoping. În cele 126 de pagini, ITIA a prezentat modul în care Simona și-a susținut cauza la audierea desfășurată la Londra, la finalul lunii iunie.

Halep a motivat prezența roxadustatului în organism ca rezultat al contaminării unui supliment de colagen pe care a început să îl ia în august 2022. Cea care i-a recomandat suplimentul a fost fizioterapeutul Candice Gohier, care s-a alăturat echipei lui Halep în aprilie 2022. Această recomandare s-a bazat pe o sugestie a lui Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou. Halep s-a consultat cu antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, care a asigurat-o că produsele pot fi folosite în siguranță, deoarece nu conțin substanțe interzise.

Candice Gohier și-a obținut specializarea de fizioterapeut la L’Institut de Formation en Masso-Kinesitherapie de Berck-sur-Mer, din Franța, iar din 2020 lucrează la Academia lui Mouratoglou. Frederic Lefebvre (foto) este responsabilul cu pregătirea fizică, iar din această postură a colaborat între 2015 și 2017 cu Serena Williams, atunci când americanca era antrenată de Patrick Mouratoglou. De-a lungul vremii, asupra Serenei au planat suspiciuni de dopaj. Mai mult, s-a speculat că ar fi fost depistată pozitiv, dar WTA a mușamalizat cazul de teama pierderii sponsorilor. De altfel, americanca a avut derogare de la Agenția Mondială Antidoping (WADA) pentru a folosi medicamente care conțineau steroizi și suplimente hormonale interzise.

Se naște inevitabil întrebarea dacă staff-ul lui Mouratoglou chiar nu cunoștea riscurile la care o expun pe Simona când îi administrează suplimentele achiziționate de la compania canadiană Quantum Nutrition. Pulberea de colagen ketogenic pe care Halep a consumat-o este vândută sub numele „Schinoussa”, după numele unei insule grecești.

Avocații Simonei Halep au depus deja apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. În cazul în care decizia tribunalului Sport Resolutions se păstrează, în momentul în care suspendarea Simonei Halep va expira, adică pe 6 octombrie 2025, românca va avea 35 de ani.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă