17.4 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaChina și Ungaria, gata să coopereze pentru a pune capăt conflictului din...

China și Ungaria, gata să coopereze pentru a pune capăt conflictului din Ucraina

China și Ungaria sunt gata să coopereze cu „națiunile iubitoare de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat luni cel mai înalt diplomat de la Beijing, notează AFP.

Wang Yi a vorbit la Budapesta pe fondul tensiunilor legate de acuzațiile SUA potrivit cărora Beijingul ia în considerare înarmarea Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

Beijingul a respins acuzațiile.

„China și Ungaria sunt fericite să lucreze împreună cu alte țări iubitoare de pace pentru a pune capăt războiului actual cât mai curând posibil”, a declarat Wang Yi, potrivit unei traduceri oficiale.

„Am dori ca părțile implicate în conflict să se întoarcă la masa negocierilor”, a adăugat el, reiterând un apel la sprijin pentru o propunere chineză de a pune capăt războiului.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat că a salutat poziția chineză, care urmărește „stabilirea păcii cât mai curând posibil”.

De asemenea, Wang a salutat „politica favorabilă Chinei” a guvernului ungar, mulțumind Budapestei pentru „susținerea pozițiilor legitime ale Chinei în cadrul forumurilor internaționale și multilaterale”.

„Deși China și Ungaria sunt îndepărtate din punct de vedere geografic”, relația lor „se dezvoltă extrem de bine”, a adăugat Wang.

Duminică, premierul ungar Viktor Orban l-a invitat pe Wang la o cină privată, a relatat agenția de presă ungară MTI.

Proteste de mediu au izbucnit recent din cauza unei fabrici chinezești de baterii litiu-ion pentru vehicule electrice aflate în construcție în al doilea oraș ca mărime din Ungaria, Debrecen.

Orban a dorit să atragă producătorii străini și să promoveze țara ca un centru global pentru bateriile pentru vehicule electrice.

Wang, care a vizitat mai multe capitale europene în ultimele zile și a participat la Conferința de securitate de la München, se va îndrepta în continuare spre Moscova.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Edi Iordănescu s-a decis! Lotul naționalei României pentru meciurile cu Kosovo și Elveția

Federaţia Română de Fotbal a dat publicităţii duminică lista cu cei 26 de jucători convocaţi de selecţionerul Edi Iordănescu în vederea meciurilor cu Kosovo...

Comisia Europeană vrea reglementarea inteligenței artificiale. Ce obligații vor avea platformele online

Comisia Europeană doreşte ca platformele online să identifice în mod clar conţinutul - imagini, sunete, texte - generat de inteligenţa artificială (AI) pentru a...

Iohannis participă marţi la Summitul B9

Preşedintele Klaus Iohannis participă marţi, la Bratislava, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), pe care îl va coprezida alături de omologii din Slovacia şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă