30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în perioada similară a anului trecut, gaura de la buget a fost de 17 miliarde de lei, repectiv 1,07% din PIB. Asta în condițiile în care cheltuielile au crescut cu 27%, în timp ce veniturile cu doar 17%.

Veniturile totale au însumat aproape 87 miliarde de lei, iar încasările au fost în special din contribuţii de asigurări, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii şi accize.

La capitolul cheltuieli, cei mai mulți bani au fost direcționați spre investiții, apoi pentru bunuri și servicii, dar și pentru cheltuieli de personal.

Marcel Ciolacu a precizat că și-a asumat că România se va încadra într-un deficit rezonabil și real pentru a nu produce efecte majore asupra populației.

,,Nu este o problemă cu deficitul, au fost niște plăți de la Ministerul Apărării care au venit în lunile ianuarie și februarie. La ANAF și-au făcut planul pentru prima oară în ambele luni, luna februarie e de obicei o lună mai delicată în ceea ce privește colectarea. Haideți să vedem, totuși, un exercițiu pe un trimestru, și să putem vorbi în detaliu. Nu vor fi taxe noi. Aia vă garantez”, a spus Ciolacu.

Fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, consideră că deficitul crește rezonabil.

,,Vor fi discuții în noul program de convergență, un program de convergență realist, de ajustare a deficitului bugetar pe următorii ani. Atât timp cât țara va avea deficit pe investiții, în sensul în care investițiile vor fi ca valoare mai mare decât deficitul, eu cred că este un deficit rezonabil și sustenabil. Investițiile au efect de multiplicare și produc venituri în cascadă în anii viitori. Nu e un deficit pe consum”, a spus Câciu.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă