6.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaCetățenii SUA sunt avertizați să plece urgent din Rusia

Cetățenii SUA sunt avertizați să plece urgent din Rusia

Cetățenii SUA sunt avertizați să plece urgent din Rusia, potrivit unui comunicat transmis de Ambasada Statelor Unite la Moscova.

Comunicatul Ambasadei poartă data de 27 septembrie 2022 și este intitulat “Alertă de securitate pentru cetățenii Statelor Unite”. Pericolul pare fi mai ales la adresa persoanelor care au dublă cetățenie – adică a SUA și a Rusiei. Comunicatul Ambasadei SUA amintește că, la 21 septembrie 2022, Kremlinul a ordonat o mobilizare parțială a cetățenilor Rusiei, iar acest ordin de mobilizare i-ar putea afecta și pe acei cetățeni ai Rusiei care dețin, simultan, cetățenia SUA.

Rusia ar putea bloca accesul americanilor cu dublă cetățenie la serviciile consulare ale SUA. De asemenea, aceste persoane ar putea fi împiedicate să plece din Rusia și ar putea fi obligate să se înroleze în armata Rusiei, avertizează Ambasada SUA de la Moscova.

Pe de altă parte, Ambasada SUA recomandă cetățenilor americani să stea departe de mitingurile de protest din Rusia. “Reamintim cetățenilor americani că dreptul la întrunire pașnică și libertatea de exprimare nu sunt garantate în Rusia. Evitați toate protestele politice sau sociale și nu fotografiați personalul de securitate la aceste evenimente. Autoritățile ruse au arestat cetățeni americani care au participat la demonstrații”, avertizează Ambasada SUA.

Avertisment de maximă gravitate pentru cetățenii SUA

Departamentul de Stat are patru tipuri de mesaje de călătorie în străinătate adresate cetățenilor SUA. Ele sunt de tip albastru, galben, portocaliu sau roșu. Pentru Rusia este în vigoare avertismentul roșu, adică de gravitate maximă.

Un avertisment la fel de sever fusese primit de cetățenii SUA din Ucraina, la momentul când a început războiul în Ucraina. Rusia a atacat Ucraina la data de 24 februarie 2022. La acel moment, o serie de ambasade occidentale și-au restrâns sau suspendat activitatea în capitala Ucrainei, Kiev. Ulterior, pe măsură ce armata Ucrainei a asigurat controlul în zona capitalei, ambasadele și-au reluat funcționarea la Kiev.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă