35.1 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSănătateCercetătorii au descoperit un obicei simplu, de 11 minute, care ar putea...

Cercetătorii au descoperit un obicei simplu, de 11 minute, care ar putea preveni unul din zece decese premature

Plimbarea rapidă până la magazin și înapoi ar putea să te salveze de la o moarte prematură, arată un nou studiu realizat de Universitatea Cambridge.

De fapt, până la unul din 10 decese premature ar putea fi prevenite dacă toată lumea ar reuși să facă cel puțin jumătate din nivelul recomandat de activitate fizică, notează metro.co.uk.

În timp ce specialiștii le transmit oamenilor să încerce să facă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată în fiecare săptămână, doar o plimbare rapidă de 11 minute în fiecare zi ar putea fi suficientă pentru a te salva de la unele complicații grave de sănătate.

Riscurile unor boli precum bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale – care au fost responsabile de 17,9 milioane de decese pe an în 2019 – și diverse tipuri de cancer sunt toate reduse cu această simplă plimbare scurtă.

Nu este nici măcar un sfert de oră din ziua ta, în comparație cu anii în plus adăugați la viața ta.

Această schimbare ușoară a stilului de viață a fost, de asemenea, observată într-un studiu anterior, în ianuarie, așa că chiar ar trebui să o încerci.

Prin cumularea studiilor cu un total de peste 30 de milioane de participanți, cea mai recentă cercetare Cambridge a constatat că doar 75 de minute de exerciții fizice pe săptămână pot reduce riscul de cancer cu 7%.

De asemenea, a fost suficient pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 17%.

Pentru anumite tipuri de cancer, reducerea riscului a fost și mai mare. Cancerul la gât, leucemia mieloidă, mielomul și cancerul cardiac gastric au avut un risc cu 14-26% mai mic.

Cancerul pulmonar, hepatic, endometrial, de colon și de sân au înregistrat, de asemenea, un risc mai mic cu 3-11%.

Profesorul James Woodcock de la unitatea de epidemiologie MRC a declarat: „Știm că activitatea fizică, cum ar fi mersul pe jos sau mersul cu bicicleta este bună pentru dumneavoastră, mai ales dacă simțiți că vă crește ritmul cardiac. Dar ceea ce am descoperit este că există beneficii substanțiale pentru sănătatea inimii și pentru reducerea riscului de cancer, chiar dacă nu reușiți să faceți decât 10 minute mișcare în fiecare zi”.

Este de la sine înțeles că cele 150 de minute recomandate pe săptămână sunt mai benefice decât doar 75 de minute.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă