24 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaCei care au comis crime de război în Ucraina vor fi pedepsiți,...

Cei care au comis crime de război în Ucraina vor fi pedepsiți, dar va dura ani de zile

Tragerea la răspundere a autorilor de crime de război în Ucraina ar putea dura ani de zile, dar cei responsabili ar trebui să ştie că ameninţarea inculpării va atârna deasupra lor „pentru totdeauna”, a declarat luni comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, într-un interviu pentru Reuters.

Didier Reynders a făcut aceste declaraţii în contextul în care SUA şi alte peste 40 de ţări fac eforturi de a corobora dovezi pentru a-i ajuta pe procurori şi a contribui la procesele pentru atrocităţile comise de trupele ruse în Ucraina.

„Va fi ceva care se va întâmpla în următoarele săptămâni, luni, ani, poate chiar decenii. În unele cazuri, se va întâmpla foarte repede. În altele va dura mai mult”, a spus el, conform puterea.ro.

„Dar este de asemenea un mesaj clar pentru autorităţile ruse – riscul acestor investigaţii, inculpări şi procese va atârna deasupra lor pentru tot restul vieţii lor. Este pentru totdeauna”, a subliniat comisarul european.

Reynders a spus că războiul declanşat de Rusia în Ucraina marchează primul prilej în care comunitatea internaţională a început să facă eforturi comune pentru a-i aduce pe cei responsabili de crime de război în faţa justiţiei chiar înainte de încheierea conflictului.

Rusia a negat în mod repetat că este implicată în crime de război sau că a atacat în mod deliberat civili după ce a invadat Ucraina în februarie. Moscova pretinde că a lansat o „operaţiune militară specială” pentru a-i înlătura pe naţionaliştii ucraineni.

Forţele ruseşti au bombardat oraşele ucrainene până când le-au transformat în ruine şi au lăsat cadavre pe străzile oraşelor şi satelor pe care le-au ocupat. Ucraina susţine că zeci de mii de civili au murit de la începutul războiului.

Cei care au făcut crime de război în Ucraina vor fi trași la răspundere, dar peste ani de zile vor fi rezolvate aceste cazuri la Curtea Penală Internaţională

Cazurile de suspiciune de crime de război, genocid şi crime împotriva umanităţii vor fi instrumentate şi judecate de Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga.

Reynders a spus că cele 27 de state UE încearcă să furnizeze sprijin material şi de personal pentru a ajuta la documentarea unor suspiciuni de astfel de infracţiuni, inclusiv prin adunarea de mărturii privind violenţa sexuală în medii mai prietenoase decât secţiile de poliţie.

„Asta costă mult şi nu este uşor de făcut în ţări dezvoltate precum membrele UE într-o zi obişnuită. Este chiar şi mai greu într-o ţară ca Ucraina, care este în război”, a spus el.

Reynders a precizat că şase state UE – Luxemburg, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda şi Austria – au îngheţat fiecare active ale unor oligarhi ruşi în valoare de cel puţin un miliard de euro, ele cumulând împreună 12,8 miliarde de euro din totalul de 13,9 miliarde de euro blocate în Europa până acum.

„Mărimea activelor oligarhilor şi cea a activelor băncii centrale a Rusiei sunt complet diferite. Nu poţi reconstrui Ucraina cu câteva miliarde de la oligarhi. În cazul băncii centrale a Rusiei, vorbim despre sute de miliarde”, a explicat Didier Reynders.

„Discutăm despre cum să organizăm confiscarea fără condamnare, dar există multe probleme legale în jurul acestui lucru, încă nu suntem siguri în privinţa acestor aspecte”, a adăugat el.

Reynders afirmă că SUA, Canada şi Italia au o oarecare experienţă în confiscarea bunurilor civililor, dar a precizat că el crede că trebuie să existe o legătură clară cu o infracţiune, de exemplu corupţie, pentru ca aceste confiscări să fie solide din punct de vedere legal.

Occidentul ar putea să continue să imobilizeze banii îngheţaţi atâta timp cât Rusia refuză să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei, a spus comisarul european pentru justiţie, în timp ce caută să-i aducă în faţa justiţiei pe autorii crimelor.

„Aceste fonduri ar putea servi drept garanţie a participării Rusiei la reconstrucţia Ucrainei. Este posibil să fie îngheţate pentru o lungă perioadă de timp (…)”, a mai afirmat Didier Reynders.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

OUG privind plafonarea preţurilor la energie, în Parlament

Ordonanţa privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie va fi, săptămâna viitoare, din nou pe agenda Parlamentului. Proiectul de lege a suferit modificări importante...

Meci de fotbal cu final tragic: Peste 170 de persoane au murit

Un meci de fotbal a avut un deznodământ tragic, sâmbătă, în Indonezia, unde peste 170 de persoane şi-au pierdut viaţa, inclusiv doi poliţişti. Spiritele s-au...

LIVE UPDATE Protestul AUR a paralizat traficul în centrul Capitalei

Protestul organizat de AUR a început la ora 14 în Piața Universității, iar de la ora 15 oamenii de acolo vor pleca în marș...
Ultima oră
Pe aceeași temă