9.1 C
București
joi, 23 martie 2023
AcasăPoliticăCe replică a primit un deputat UDMR după ce a spus că...

Ce replică a primit un deputat UDMR după ce a spus că Ardealul nu este numai românesc, ci și unguresc

A fost scandal în Parlament chiar și cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale a României, după ce un deputat UDMR a spus că Ardealul nu este numai românesc, ci și unguresc.

Şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României a fost marcată de scandal, după ce deputatul UDMR Csoma Botond a afirmat, de la tribună, că ”liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”, potrivit News.

Parlamentarii AUR au părăsit sala de plen, în timp ce ministrul Culturii, senatorul Lucian Romaşcanu, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că Transilvania este istoric a românilor, chiar dacă este locuită şi de minorităţi.

”De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice (…) Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni, ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiie de la Alba Iulia”, a afirmat, luni, la şedinţa solemnă, deputatul UDMR Csoma Botond, potrivit stirileprotv.ro.

Un deputat UDMR a spus că Ardealul este românesc, dar și unguresc, viitorul fiind doar pe aceste meleaguri

”Noi ne planificăm viitorul pe aceste meleaguri”
Csoma Botond şi-a continua discursul, afirmând, între altele: ”Credem că viitorul nostru este comun în această ţară, noi ne planificăm viitorul pe aceste meleaguri, nu dorim să plecăm din această ţară şi suntem parteneri în conceptualizarea şi implementarea acelor proiecte de şară care îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a cetăţenilor acestui stat, indiferent de etnie şi ne determină pe noi toţi să nu pornim pe calea emigraţiie. Cred că aceasta ar fi calea noastră comună”.

Senatorii şi deputaţii AUR au ieşit din sala de plen.

”Am părăsit sala de şedinţe la ședinţa solemnă a Parlamentului pentru Ziua Naţională şi batjocorită de declaraţiile şovine ale UDMR, ţinuţi în braţe de actuala coaliţie. Nu ni s-a dat cuvântul ca să dăm replica la mizeriile spuse”, a scris, pe Facebook, liderul AUR, George Simion.

La rândul său, senatorul PSD Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a reacţionat printr-o postare pe Facebook.

Romașcanu: ”Transilvania este istoric a românilor”
”Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar şi de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond. Fiind un răspuns „la cald”, mă rezum acum doar la câteva idei:

  • Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit şi trăiesc şi unguri şi saşi şi evrei.
  • declaraţia de la Alba Iulia a fost şi este o promisiune respectată a statului român.
  • România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privinţa tratamentului minorităţilor, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezenţă în aproape toate guvernele post-decembriste, învăţământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.
    România şi românii trebuie să fie respectaţi şi apreciaţi pentru toate cele menţionate!

Nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potenţial distructiv major”, a scris Romaşcanu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

VIDEO: Momentul în care un portar din Chile înscrie din propriul careu, cu o lovitură de la 101 de metri. Ar putea fi un...

Portarul argentinian Leandro Requena a marcat unul dintre cele mai spectaculoase goluri văzute vreodată în timpul victoriei lui Cobresal cu 3-1 în fața Colo-Colo,...

Ministrul Aurescu este la Londra. România și Marea Britanie își actualizează Parteneriatul Strategic

România și Marea Britanie își actualizează Parteneriatul Strategic, în cadrul unei declarații comune care va fi semnată la Londra. Declarația va fi semnată de miniștrii...
00:01:02

VIDEO: Păpușa lui Macron a fost plasată pe șinele de tren

O păpușă a președintelui francez Emmanuel Macron a fost plasată pe șinele de tren, în timp ce protestatarii au blocat miercuri (22 martie) gara...
Ultima oră
Pe aceeași temă