12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăȘtirile zileiCCR a transmis motivarea deciziei asupra modificării legii privind pensiile speciale

CCR a transmis motivarea deciziei asupra modificării legii privind pensiile speciale

Curtea Constituțională(CCR) a publicat, luni seara, motivarea deciziei asupra modificării legii privind pensiile speciale, potrivit spotmedia.ro.

Documentul a fost la scurt timp publicat în Monitorul Oficial, astfel că Parlamentul se poate reuni în sesiune extraordinară pentru a face modificările solicitate de magistrații CCR. Nicolae Ciucă, șeful Senatului, responsabil pentru convocarea plenului, explicase luni că o va face de îndată ce motivarea va fi publicată.

Guvernul mai are mai puțin de o lună până trebuie să fie adoptată de Parlament reforma pensiilor speciale. Fără reforma pensiilor speciale, Guvernul nu poate depune la CE cererea pentru obținerea celei de-a treia tranșe de bani din PNRR (3 miliarde de euro).

Motivarea Curții
Amintim că CCR a decis miercuri că noua lege a pensiilor speciale este parţial neconstituţională. Cel care a făcut anunțul a fost președintele CCR, Marian Enache, care a fost chiar judecătorul raportor pentru legea pensiilor speciale, potrivit informaţiilor SpotMedia.ro, care a obținut în exclusivitate raportul pe care l-a prezentat plenului și de la care a plecat judecata Curții.

Motivarea publicată astăzi detaliază, în 30 de pagini, aspectele prezentate Marian Enache a precizat că fiind neconstituționale.

„Modul defectuos de realizare a eșalonării creșterii vârstei standard de pensionare este de natură să încalce art.1 alin.(5) din Constituție în componenta sa de securitate juridică corelat cu componenta instituțională a independenței justiției, cu referire directă la condițiile necesar a fi îndeplinite pentru acordarea pensiei de serviciu. Se încalcă, astfel, art.1 alin.(3) și (5) cu referire la art.124 alin.(3) din Constituție. (…) Curtea observă că problema ridicată este aceea dacă pensiile de serviciu aflate în plată pot fi recalculate după o formulă stabilită de noua lege care diferă de cea după care s-a realizat stabilirea inițială a dreptului la această pensie”, se arată în motivare.

Potrivit sursei citate, în jurisprudența sa referitoare la principiul neretroactivității legii, Curtea a statuat că, „în esență, consecinţele înscrierii principiului neretroactivităţii în Constituţie, ca un principiu cu aplicabilitate generală, sunt foarte severe şi, probabil, tocmai de aceea, soluţia aceasta nu se întâlneşte în foarte multe ţări, dar, în acelaşi timp, ridicarea la rangul de principiu constituţional se justifică prin faptul că asigură în condiţii mai bune securitatea juridică şi încrederea cetăţenilor în sistemul de drept, precum şi prin faptul că blochează nesocotirea separaţiei dintre puterea legislativă, pe de o parte, şi puterea judecătorească sau cea executivă, pe de altă parte, contribuind în acest fel la consolidarea statului de drept”.

Curtea constată că „marja de apreciere a legiuitorului cu privire la valoarea componentei necontributive a pensiei de serviciu sau a pensiei militare, stabilită în mod direct sau indirect (ca rezultat al aplicării unei sarcini fiscale), este foarte largă”.

Epopeea pensiilor speciale. Parlamentarii, chemați din vacanță. Cea mai mare pensie este de 50.000 de lei

Un sac fără fund. Pensiile speciale sunt un subiect inepuizabil, deși clasa politică militează pentru renunțarea la indemnizații speciale, tot parlamentarii sunt cei care țin cu dinții de ele și când le votează au grijă ca legea să fie greu de aplicat. În ceea ce îi privește pe magistrați, aceștia au și ei grijă de lefurile lor și uite așa ne învârtim într-un cerc din care nu se poate ieși, ba dimpotrivă cercul se mărește, iar pensiile speciale sunt ca Făt Frumos care crește rapid, adică și numărul indemnizațiilor speciale este în creștere.

Senatorii şi deputaţii vor fi nevoiţi să îşi întrerupă vacanţa săptămâna aceasta pentru a participa la o sesiune extraordinară a Parlamentului, care va fi convocată de majoritatea PSD-PNL, pentru a modifica textul legii pensiilor speciale cu obiecţiile ridicate de Curtea Constituţională a României.

“Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor. Este absolut necesar ca această lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Finalizarea reformei pensiilor speciale va duce la aprobarea de către Comisia Europeană a cererii nr. 3 de plată din PNRR, în valoare de peste 3 miliarde euro, bani ce vor intra în economia naţională, a precizat senatorul Paul Stănescu, secretar-general al PSD.


Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă