9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalCatherine Colonna a vorbit cu Joe Biden despre nevoia de a "consola...

Catherine Colonna a vorbit cu Joe Biden despre nevoia de a “consola Armenia”

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, i-a subliniat marţi preşedintelui american, Joe Biden, nevoia de a “consola Armenia” care se teme de încălcarea integrităţii sale teritoriale de către Azerbaidjan, a informat o sursă diplomatică, scrie AFP, potrivit agerpres.ro.

Joe Biden a avut marţi o conferinţă telefonică cu mai mulţi lideri ai unor ţări aliate Statelor Unite, printre care Catherine Colonna, pentru a “coordona continuarea ajutorului pentru Ucraina”, anunţase anterior Casa Albă.

Discuţia s-a concentrat pe Ucraina, dar “întrucât ministrul a vorbit de la Erevan, a profitat de ocazie, la solicitarea preşedintelui Emmanuel Macron, pentru a face o trecere în revistă a situaţiei Armeniei şi a insistat asupra necesităţii de a consola Armenia amintind ce era în joc”, a subliniat această sursă diplomatică.

Ministrul francez a reamintit astfel că Armenia este “o democraţie aflată sub presiunea Rusiei şi a cărei integritate teritorială este pusă sub semnul întrebării sau ameninţată”, a indicat această sursă, în timp ce Baku a răpit recent bucăţi de teritoriu armean, în special în cursul ciocnirilor care au avut loc în septembrie 2022.

Baku a deplasat atunci frontiera dintre cele două ţări cu 7 până la 9 kilometri, în detrimentul Armeniei.

Catherine Colonna “a cerut să se ia în considerare şi ceea ce se întâmplă în Caucaz”, alături de ceea ce se întâmplă în Ucraina, a indicat această sursă diplomatică.

Casa Albă este “conştientă că o mare majoritate, (…) aproape toţi armenii au plecat” din Nagorno-Karabah, a declarat marţi John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. “În acest moment, suntem foarte concentraţi pe situaţia umanitară”, a adăugat el.

Washingtonul “încurajează Azerbaidjanul să-şi respecte promisiunile” în regiune, a mai comentat el, remarci prudente care contrastează cu poziţia mai puternică a Franţei pe acest subiect.

Catherine Colonna a anunţat marţi că Parisul şi-a “dat acordul” pentru livrarea de echipamente militare Armeniei, care doreşte să se protejeze de vecinul său.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi Catherine Colonna şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea în ultimele zile cu privire la o posibilă ofensivă militară a Azerbaidjanului împotriva Armeniei, după ofensiva fulger şi victorioasă a trupelor de la Baku în Nagorno-Karabah, o enclavă aflată sub suveranitatea azeră, dar care a fost populată în principal de armeni. Cele două ţări s-au ciocnit deja în două războaie în trecut.

Catherine Colonna s-a deplasat marţi la Erevan pentru a exprima sprijinul Franţei pentru Armenia, în special la nivel umanitar, în urma exodului a peste 100.000 de persoane din Nagorno-Karabah găsind refugiu în Armenia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

PSD și PNL îi testează pe români! Se creionează o nouă alianță

Social democrații și liberalii par să îi testeze pe români, la alegerile europarlamentare. Politicienii vor să vadă dacă populația dorește ca alianța dintre...

Putin aruncă săgeți spre Vest: „De ce ei (NATO) nu înțeleg că există pericolul unui conflict nuclear?”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri în timpul discursului său adresat națiunii că avertismentele statelor occidentale potrivit cărora Rusia s-ar pregăti să atace...

Statul eşuat se vede altfel din balconul Palatului Cotroceni

Zilele trecute am aruncat un ochi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, cu gândul să aflu ce mai face preşedintele pentru țară. Habar nu am...
Ultima oră
Pe aceeași temă