6.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăPoliticăCătălin Drulă vrea ca România să ofere 30-50 milioane mc de gaze...

Cătălin Drulă vrea ca România să ofere 30-50 milioane mc de gaze lunar pentru Republica Moldova

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, pledează pentru un contract negociat pe zece ani cu Chişinăul, la o cantitate de 30-50 milioane mc de gaze lunar, menţionând că Republica Moldova are nevoie de ajutor pentru a putea trece iarna cu bine.

“Concret, soluţia la îndemâna lui Iohannis şi Ciucă este un contract negociat pe 10 ani cu Chişinăul, la o cantitate de 30-50 milioane mc lunar, la un preţ mai mic decât cotaţiile actuale de criză, dar mai mare decât media din ‘vremuri normale’. Chişinăul nu cere Bucureştiului un cadou. Nici pe departe. Autorităţile sunt hotărâte să dezvolte R. Moldova pe termen lung şi cer doar un sprijin, un ajutor de dezvoltare dacă vreţi, pentru a menţine ferm cursul european al ţării şi a se rupe de Moscova în plan energetic. Mai mult, moldovenii sunt şi un exemplu de urmat în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie”, a scris liderul USR, pe Facebook.

El menţionează că o cantitate lunară de 50 de milioane mc de gaz lunar ar însemna 600 milioane mc anual, ceea ce ar reprezenta 5% din consumul României.

“5% din consumul nostru anual de gaze ar ajuta o ţară să aibă un viitor stabil şi să se elibereze din ghearele unui dictator scelerat. De partea României, în sfârşit am arăta că suntem lideri regionali în materie de securitate şi că asigurăm stabilitatea regiunii în acest context sensibil. Iohannis şi Ciucă ştiu de această soluţie simplă. Dar se fac că sunt surzi. Ne spun cum companiile de stat româneşti din sectorul energetic au caracter ‘strategic’. Dar nu sunt folosite nicidecum pentru un scop strategic comun: al nostru şi al R. Moldova”, adăugă Cătălin Drulă, potrivit agerpres.ro.

Drulă vrea să dea zeci de milioane de mc de gaze lunar în Republica Moldova, după ce Gazprom a redus cu 30% livrările către Chișinău

Potrivit acestuia, în luna august, impozitarea tranzacţiilor externe cu energie a fost dublată, iar în acest fel livrările alternative de gaze către Republica Moldova “devin şi mai neatractive chiar şi de pe piaţa liberă”.

Drulă mai precizează că în aceste zile Gazprom a mai tăiat cu 30% livrările către Chişinău, iar autorităţile moldovene primesc doar “vorbe goale” din partea autorităţilor române.

“În fiecare an, România consumă în general circa 12 miliarde metri cubi (mc) de gaze naturale. 9 miliarde mc este, de regulă, producţia internă de gaze a României. Prin comparaţie, Republica Moldova are nevoie de circa 1 miliard mc anual, adică doar aproximativ 8% din ce consumă populaţia şi industria României. În octombrie 2021, din cauza unui şantaj istoric practicat de Moscova ca mijloc de presiune, Gazprom a tăiat cu 35% livrările către R. Moldova. Sâmbătă, compania din subordinea lui Putin a mai tăiat alte 30%. Situaţia aprovizionării cu energie a Republicii Moldova devine una de securitate regională”, precizează Drulă.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, “strânge Republica Moldova într-o menghină”, mai spune Drulă, care adaugă însă că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă “lasă Chişinăul să fie ostaticul unui regim fascist”, deşi ar fi primit mai multe cereri de ajutor.

“În luna octombrie, din lipsă de fonduri şi în contextul preţurilor care au explodat, Republica Moldova avea rezerve de gaze pentru 20 de zile. Estimările arată că, dacă lucrurile se menţin la fel ca acum, fraţii noştri de peste Prut vor avea un şoc uriaş în această iarnă. Prognozele administraţiei de la Chişinău spun că peste jumătate din populaţie va ajunge să plătească mai mult de 50% din venituri pentru cheltuieli cu energia”, mai scrie preşedintele USR. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...

Ratingul României, confirmat la BBB minus

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la "BBB minus" cu perspectivă stabilă."Ratingul...
Ultima oră
Pe aceeași temă