-0.1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaCare este armamentul acordat de România Ucrainei?

Care este armamentul acordat de România Ucrainei?

Armamentul românesc trimis Ucrainei ar include lansatoare de rachete APR-40 de 122mm, de fabricație românească.

Romarm, compania producătoare de armament deținută de stat, și-a dublat cifra de afaceri în 2022, față de 2021, după ce fabricile românești din industria de profil au primit comenzi sporite de la principalul lor client, Ministerul Apărării, dar și de la cumpărătorii străini tradiționali, conform ministrului Economiei, Florin Spătaru care a insistat că industria de apărare din România „nu are contracte directe” și nu există livrări „directe” către Kiev. Se arata in comunicat.

Senatorul aminteşte în interpelarea sa şi de felul în care ministrul român de Externe a fost pus în dificultate de cunoscutul realizator BBC Stephen Sackur, care l-a presat pe Bogdan Aurescu să spună cum ajută România Ucraina cu armament. La fel, mai spune senatorul, în vara lui 2022, șeful statului a fost întrebat de jurnalişti de ce România nu spune deschis și transparent dacă a trimis ajutoare militare Ucrainei, precum o fac toate țările din europene jur, dar acesta nu a dorit să spună tranșant dacă România a trimis arme grele în Ucraina.

Pe baza acestor informații și a altora similare, președintele S.O.S. România a solicitat în mod oficial clarificări din partea Guvernului:

”În acest context vă solicit să îmi comunicați care este gradul de implicare al României în acest război, să îmi remiteți listele de cantități de armament, bugetele și datele de identificare  – ce fel de și cât armament – ați trimis în Ucraina direct și indirect de la începutul războiului și până în acest moment.

Vă solicit să îmi comunicați dacă, față de trimiterea de armament Ucrainei, ați pus în pericol România și poporul român, dacă suntem parte beligerantă și să îmi motivați răspunsul, inclusiv cu documente.

Care este motivul pentru care încă mai solicitați producerea de muniție de tip rusesc, mai ales față de sancțiunile impuse Rusiei și față de ura viscerală împotriva acesteia?

Considerați că ar trebui instituită stare de război în România? Care ar fi condițiile pentru instituirea acestei stări? 

Cum protejați România și poporul român în acest război în care asigurați armament Ucrainei, deci ne-ați implicat în acest război, deși Ucraina nu este stat NATO? În virtutea cărui tratat, acord internațional acordați armament, fie și indirect Ucrainei? 

A fost atacat de către Federația Rusă, vreun stat membru NATO?

Care este probabilitatea ca România să intre în conflict direct cu Federația Rusă în acest an?”, sunt întrebările Dianei Șoșoacă către miniștri Economiei, Apărării, Externelor și Transporturilor.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

ANM anunță că stratul de zăpadă în București va crește de la 2 spre 8 centimetri

Meteorologii de la ANM anunţă că, joi, stratul de zăpadă depus până la ora 14:00, este neuniform în Bucureşti şi ajunge la 2 centimetri....

Erdogan: Nu există “nici o problemă care să nu poată fi rezolvată” între Turcia şi Grecia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu există "nici o problemă care să nu poată fi rezolvată" între Turcia şi Grecia, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă