22.5 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeInternaționalCare este prima țară din Europa care va da concediu femeilor pentru...

Care este prima țară din Europa care va da concediu femeilor pentru menstruație și avort

Prima țară din Europa care va permite femeilor să aibă câteva zile de concediu pentru perioada de menstruație, dar și după un avort dorit sau involuntar este Spania.

Proiectul de reformă vine după ce secretarul de stat pentru egalitate și violență de gen din Spania, Ángela Rodríguez, a anunțat în martie că vor fi luate noi măsuri pentru a sprijini sănătatea menstruală și reproductivă, inclusiv concediu medical pentru femeile care se recuperează după un avort. Spania urmează să devină prima țară occidentală care ar garanta trei zile de concediu la locul de muncă pe lună pentru femeile care suferă de dureri menstruale severe.

Planul de reformă, care urmărește să reducă decalajul de gen, urmează să fie aprobat sătămâna viitoare de guvernul spaniol. „Dacă cineva are o boală cu astfel de simptome, se acordă o invaliditate temporară, așa că același lucru ar trebui să se întâmple și cu menstruația, permițând unei femei cu o perioadă foarte dureroasă să stea acasă”, a declarat Rodriguez.

Prima țară din Europa care va acorda concediu pentru perioada de menstruație este Spania, după ce alte țări non-europene au decis astfel

Concediul menstrual este deja oferit în câteva țări non-europene, inclusiv Japonia, Taiwan, Indonezia, Zambia și Coreea de Sud, potrivit The Hill.

Rodriguez a citat un studiu, spunând că peste 50% dintre femei suferă de menstruație dureroasă. Ea a spus că dacă ar fi adugați la această cifră și adolescentții, statistic procentul ar urca la 74%.

„Când problema nu poate fi rezolvată din punct de vedere medical, credem că este foarte sensibil să existe o invaliditate temporară asociată cu această problemă. Este important să clarificăm ce este o perioadă dureroasă; nu vorbim de un ușor disconfort, ci de simptome grave precum diaree, dureri de cap severe, febră…”, a spus Rodriguez, conform mamaplus.md.

Propunerea ar ajuta și femeile care au suferit un avort

Rodriguez a spus că dacă avortul este dorit sau involuntar, femeile suportă efectele fizice și psihologice ale procedurii. Reforma ar acorda femeilor „dizabilități temporare” pentru recuperarea și încetarea sarcinii.

„De aceea ni se pare de înțeles să propunem să existe acest concediu atâta timp cât situația se încadrează în cadrul sanitar care se folosește pentru dizabilități temporare, care să permită să fie acasă câteva zile după întreruperea sarcinii. Cred că este de bun simț și că poate ar fi trebuit să existe mult mai devreme”, a spus Rodriguez.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Horoscopul zilei, duminică, 24 septembrie 2023. Revelatiile unor noi începuturi. Cum ne va schimba această zi?

Intensitatea zilei creste odata cu tranzitia Lunii in Varsator, crescandu-ne dorinta de a ne dezvolta si de a ne transforma intr-un mod pozitiv....
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies