8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCare este drumul pe care îl parcurge energia electrică până să ajungă...

Care este drumul pe care îl parcurge energia electrică până să ajungă în casa ta?

Până să ajungă la acei de furnizori energie electrică din București și ulterior la tine în casă, energia trebuie să treacă printr-un proces destul de complex:

1. Generarea energiei electrice

Primul pas este generarea energiei. Există mai multe variante prin care poate să fie obținută energie electrică. Cele mai populare sunt următoarele:
• Arderea combustibililor fosili și a gazelor naturale;
• Captarea energiei solare prin panouri speciale;
• Captarea puterii vântului prin eoliene;
• Captarea puterii apei prin centrale hidroelectrice.
Pe lista cu surse importante de energie se numără energia mareelor sau energia geotermală, însă acestea sunt în proces de dezvoltare și nu sunt chiar atât de utilizate.

2. Transmiterea electricității

După ce este produsă, energia părăsește generatorul, îndreptându-se către stația de transmisie. Este o stație cu transformatoare mari, în care tensiunea atinge cote uriașe (între 115000 și 500 000 de volți).

3. Transportul energiei prin linii de transport

Din stațiile de transmisie, energia trebuie să treacă printr-un proces de reducere a tensiunii. Acesta începe prin turnuri și linii de oțel care pot transporta energia pentru aproximativ 500 de km. Ulterior, energia electrică trece prin transformatoare care reduc tensiunea înainte ca aceasta să fie distribuită.

4. Sistemul de distribuție

După ce îi este redusă tensiunea, energia poate fi distribuită local. Pentru a ajunge în casa consumatorului și pentru a fi sigură, trebuie să treacă printr-un alt proces de reducere a tensiunii. Pentru asta sunt folosite transformatoare atașate pe liniile de distribuție.
După ce iese din transformatoare, energia este livrată printr-un cablu către locuință.

Atunci când ajunge în locuință, energia este preluată de un panou de distribuție casnic și un contor electric. Acestea furnizează energia către diverse circuite și asigură un mecanism de siguranță, în cazul în care apar anumite situații de urgență.

Întregul proces, de la producție până la furnizare de energie electrică este unul complex și de multe ori poate să fie destul de poluant. Este adevărat că în ultimii ani s-au dezvoltat din ce în ce mai mult variantele alternative de producție a energiei electrice, care sunt mult mai prietenoase cu mediul, însă chiar și așa, fiecare dintre noi trebuie să contribuie la un consum mai mic.
Tocmai de aceea, este recomandat să folosești aparatura electrocasnică de bună calitate, care are un consum cât mai mic de energie, să îți izolezi foarte bine casa din punct de vedere termic și să folosești lumina doar atunci când ai nevoie de ea.
De asemenea, dacă ai posibilitatea, este bine să încerci surse proprii de energie, cum ar fi eolienele sau panourile solare pentru acasă. Cu siguranță, dacă administrăm corect consumul de energie, în timp vom putea renunța la combustibilii fosili.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă