12 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalCancelarul Kurz al Austriei a demisionat. Un deputat PNL a avut dreptate

Cancelarul Kurz al Austriei a demisionat. Un deputat PNL a avut dreptate

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-o afacere de corupţie, şi-a anunţat demisia sâmbătă seara, informează AFP.

„Vreau să mă retrag pentru a pune capăt blocajului, a evita haosul şi a asigura stabilitatea”, a declarat el reporterilor din Viena, potrivit Reuters, transmite agerpres.ro.

Kurz a indicat totodată că-l propune pe ministrul de externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, drept succesor al său.

De la anunţarea miercuri de către parchet a deschiderii unei anchete care-l vizează în urma unor acuzaţii de corupţie, Kurz a fost presat să se retragă.

Liderul în vârstă de 35 de ani refuzase până acum acest gest, denunţând acuzaţiile drept „fabricate”, însă Verzii, partenerii juniori ai conservatorilor la guvernare, şi-au intensificat în ultimele zile criticile la adresa sa.

Vineri, vicecancelarul Werner Kogler, liderul ecologiştilor, a declarat că Sebastian Kurz „nu mai este apt să-şi exercite funcţiile”, după discuţii cu liderii celorlalte partide.

Se crede că Sebastian Kurz a folosit în trecut fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire media favorabilă.

Potrivit acuzaţiilor, între 2016 şi 2018, articole elogioase şi sondaje de opinie „parţial manipulate” au fost publicate în schimbul achiziţionării de spaţiu publicitar de către Ministerul Finanţelor, condus la acea vreme de către conservatori.

Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii, sunt cercetaţi pentru diverse infracţiuni legate de acest caz. Au fost efectuate percheziţii, în special la sediul Partidului conservator ÖVP şi la cancelarie.

O reacție rapidă a venit din rândul parlamentarilor PNL

Președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova a avertizat cu mult înainte de acest eveniment că Sebastian Kurz este un personaj care nu se ridică la nivelul funcției pe care o ocupa.

„ Mulți, inclusiv din propriul partid, mi-au sărit în cap când am avertizat public în mai multe rânduri asupra faptului că deja cancelarul demisionar al Austriei este un personaj nefrecventabil și cu o ascensiune politică despre care putem spune că bate la ochi. Întotdeauna am crezut că în politică este nevoie de un „cursus honorum” iar promovarea peste noapte a unor tineri care nu impresionează prin educație, caracter și aptitudini intelectuale foarte vizibile este un risc uriaș la care un stat se supune in mod gratuit. Implicarea ex-cancelarului de la Viena intr-un scandal de corupție nu mă miră deloc, așa se întâmplă când trufia este mai mare decât înțelepciunea iar etapele în ascensiunea publică a unei persoane sunt arse peste noapte! Îmi este evident că Austria nu poate fi un model de bune practici în materie de integritate publică pentru România iar pe viitor ar fi bine să înțelegem că noi, Românii, nu suntem chiar „acarul Păun” al Europei iar în spatele multor personaje europene scoase din țiplă se pot ascunde interese dintre cele mai găunoase și fapte care nu corespund deloc discursului oficial!”, a scris pe Facebook Daniel Gheorghe, deputat PNL.

Cele mai citite

Eroii spionajului românesc. Doi generali SIE au fost avansați

Eroii spionajului românesc sunt de obicei necunoscuți pentru a nu le fi puse în pericol misiunile. Acesta este motivul pentru care militarilor din Serviciul...

Ziua Națională în pandemie se va ține sub supravegherea medicului

Ziua Națională în pandemie va fi marcată cu măsuri speciale de protecție, decise la nivelul municipiului București și al fiecărui județ. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru...

Rareș Bogdan va fi ministru

Rareș Bogdan va fi ministru în timpul guvernării PNL - PSD - UDMR. Chiar Rareș Bogdan a anunțat că va primi o asemenea funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă