8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCanada și SUA, acord privind refugiații

Canada și SUA, acord privind refugiații

Curtea Supremă a Canadei a validat un acord controversat încheiat cu Statele Unite în 2004, care prevede că solicitanţii de azil trebuie să îşi depună cererea în prima ţară în care ajung, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Judecătorii au considerat în unanimitate că acest “Acord privind ţările terţe sigure”, denunţat de asociaţii pentru apărarea refugiaţilor, nu încalcă “drepturile la libertate şi securitate a persoanei solicitanţilor de azil”.

În iulie 2020, Curtea Federală a Canadei a anulat acordul, apreciind că acesta nu respectă Carta canadiană a drepturilor şi libertăţilor.

Asociaţiile pentru apărarea drepturilor au contestat constituţionalitatea acordului în numele solicitanţilor, printre care o femeie musulmană din Etiopia care a fost ţinută la izolare timp de o săptămână într-un centru de detenţie din Statele Unite, după ce a fost returnată de autorităţile canadiene.

Chiar dacă “solicitanţii de azil se confruntă cu riscuri reale şi nespeculative de returnare din Statele Unite, regimul legislativ canadian oferă supape de siguranţă care îi protejează împotriva unor astfel de riscuri”, a apreciat judecătorul Kasirer în decizie.

Cu toate acestea, Curtea consideră că cererea privind “prejudiciul adus femeilor care se tem de persecuţie din cauza sexului” trebuie reexaminată. Prin urmare, chestiunea este trimisă Curţii Federale.

“Statele Unite nu sunt o ţară sigură” pentru numeroşi refugiaţi, printre care femeile şi persoanele LGBT+, a subliniat asociaţia canadiană pentru libertăţi civile (CCLA).

Acestea riscă “să fie plasate în detenţie arbitrară şi la izolare în Statele Unite, apoi să fie returnate într-o ţară în care riscă să fie persecutate, torturate sau ucise”.

La rândul său, Amnesty International Canada şi-a exprimat dezamăgirea după această decizie şi a cerut ţării să se retragă din acord “cât mai curând posibil”.

“Acordul privind +ţările terţe sigure+ îi expune pe refugiaţi, în special pe cei care fug de persecuţia bazată pe gen, la un risc serios de returnare”, a declarat secretarul său general, Ketty Nivyabandi, în cursul unui briefing de presă.

Începând cu luna martie, migranţii pot fi respinşi de-a lungul întregii frontiere dintre cele două ţări.

Înainte de această modificare, acordul nu se aplica solicitanţilor de azil sosind în Canada prin alte puncte decât cele oficiale de intrare, cum ar fi Roxham Road, la sud de Montreal. În 2022, 40.000 de migranţi au intrat din Statele Unite prin acest pasaj, care a fost închis din martie.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă