Ministrul de Finanţei, Adrian Câciu, a precizat că prima rectificare bugetară din anul acesta va fi destul de complicată, pentru că situaţia economică a României nu este una extraordinar de bună şi nici situaţia economică a Europei nu este una bună.
„Eu ca ministru de Finanţe vă spun – cred că puteam să facem mai mult şi mai la timp. Am găsit aceste soluţii la acest moment şi nu numai pentru educaţie, dar în primul rând pentru educaţie pentru care s-au adoptat mai multe măsuri, deşi situaţia economică a României nu este una extraordinar de bună. De fapt situaţia economică a Europei nu este una extraordinar de bună, dar noi suntem puşi în aceste funcţii ca să găsim soluţii pentru societate. Am găsit aceste resurse în resursele bugetare de care dispune la acest moment România, prin ordonatorii de credite care vor trebui să finanţeze aceste cheltuieli. Evident la rectificare, va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resursele şi reprioritizarea unor acţiuni”, a afirmat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern de joi.
Acesta a mai spus că nu crede că „vreun Guvern de aici încolo îşi va permite să nu-şi asume sau să nu îşi respecte angajamentul faţă de educaţie, pentru că până la urmă forţa acestei categorii socio-profesionale şi mai ales inclusiv Guvernul a înţeles cât de prioritar este acest sistem”.
„Poate a înţeles mai târziu decât trebuia. Asta ne-o reproşăm cu toţii, dar este evident că s-a intrat într-un alt calendar. Asumarea înseamnă solidaritate. Pe de altă parte înseamnă şi coerenţă în paşii pe care îii faci, coerenţă care ţine seama şi de alte echilibre, echilibre cu mediul socio-economic în care, până la urmă, ne desfăşurăm activitatea cu toţii. Din această perspectivă s-au găsit o serie de resurse care vor duce la o redistribuire şi o reprioritizare a cheltuielilor publice, cu ocazia proximei rectificări bugetare. Această reprioritizare poate este bună pentru că trebuie să punem accentul pe calitatea serviciilor publice din marile sisteme publice. Unul din marile sisteme publice îl reprezintă sistemul educaţional din România. Al doilea mare sistem public îl reprezintă cel de sănătate, al treilea ordinea publică, apărarea şi siguranţa naţională. Dacă luăm cele trei mari sisteme publice care trebuie puse într-o altfel de abordare statală, guvernamentală, legislativă”, a completat ministrul PSD.
El a adăugat că România are nevoie de modernisare a legislaţiei salarizării unice.
„Practic s-a pus mereu întrebarea de ce nu s-a venit cu un act normativ care să prevadă creşterile salariale prevăzute în grija negociată de către liderii de sindicat cu Ministerul Educaţiei şi aflat în analiză, negociere, dezbatere la Ministerul Muncii? Pentru că România trebuie să aibă o nouă lege a salarizării sau o modernizare a legislaţiei salarizării unitare în domeniul public şi la acel moment toate aceste doleanţe, cum au rezultat ele în urma discuţiilor care vor continua, se vor prevedea acolo. Mai aduc un argument pentru că suntem într-un context complicat şi suntem în toiul unei greve în care facem, totuşi, apel la reîntoarcerea la clase. Dacă cineva nu se va ţine de cuvânt în acest angajament, atunci oricând lucrurile se pot întoarce în situaţia în care suntem, dar nu e de dorit acest lucru. Niciuna din părţi nu e în situaţia de a trata cu superficialitate şi mai ales Guvernul pentru că aici este vorba nu numai de cadre didactice, este vorba de părinţi, este vorba mai ales de copii, este vorba de viitorul României”, a concluzionat Câciu.