25 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăBVB, profit net de 3,35 milioane de lei la 6 luni din...

BVB, profit net de 3,35 milioane de lei la 6 luni din 2023

Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat un profit net de 3,35 milioane de lei, în primul semestru din acest an, în scădere cu 62% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform unui raport al BVB.

Profitul net individual al BVB în primul semestru din 2023 a fost de de 3,72 milioane de lei, în scădere de la 9,10 milioane de lei în S1 2022, cu o marjă netă de 29%.

Potrivit raportului, veniturile operaţionale realizate de BVB Individual în S1 2023 au fost sumă 13 milioane de lei, în scădere cu 29% faţă de S1 2022, pe fondul unei volatilităţi crescute şi a unor volume semnificative tranzacţionate în T1 2022, ca urmare a izbucnirii conflictului din Ucraina, precum şi a unor oferte publice mai mari derulate în S1 2022.

În primul semestru din 2023 volumele tranzacţionate au fost la un nivel scăzut în contextul unei stări de expectativă a pieţei pentru derularea IPO Hidroelectrica.

„Scăderea a fost atenuată de avansul de 27% al veniturilor din vânzare date, până la valoarea de 1,94 milioane de lei, generat de creşterea numărului de utilizatori de date în timp real, de atragerea de noi clienţi de date, precum şi ca urmare a aplicării noului plan de tarife valabil începând cu 1 ianuarie 2023, de creşterea veniturilor din taxe eminenţi (+9% a/a) urmare a indexării tarifelor de menţinere la tranzacţionare cu rata inflaţiei anului 2022 (13,8%), precum şi de veniturile din taxe de admitere participanţi mai mari comparativ cu perioada precedentă”, se arată în raport.

În ceea ce priveşte profitul net al Depozitarului Central individual în S1 2023, acesta a fost de de 2,63 milioane de lei, nivel constant comparativ cu S1 2022.

Veniturile Depozitarului Central (DC) individual în S1 2023 sunt în sumă de 12,90 milioane de lei, +5%, în principal, ca urmare a creşterii unor tarife inclusiv al tarifului de menţinere pentru emitenţi, în timp ce veniturile din decontarea tranzacţiilor au rămas relativ constante comparativ cu perioada precedentă.

De asemenea, Contrapartea Centrală (CCP) a înregistrat în primul semestru din acest an o pierdere de 1,60 milioane de lei, în creştere cu 9% comparativ cu perioada precedentă, influenţată de evoluţia pierderii operaţionale.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Un adolescent israelian dispărut a fost găsit mort în Cisiordania

Armata și poliția israeliană au declarat că trupul unui adolescent israelian dispărut, care a fost probabil ucis într-un atac palestinian, a fost găsit sâmbătă...

Cătălin Cîrstoiu: “Bucureştiului îi trebuie centuri verzi, îi trebuie ‘plămâni’ în fiecare sector”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD PNL la Primăria Capitalei, a subliniat necesitatea creării "centurilor verzi" și a "plămânilor" în fiecare sector al Bucureștiului. El a...

Un fost șef al SIE intră în cursa pentru Palatul Cotroceni

Generalul Silviu Predoiu, președinte al Partidului Liga Acțiunii Naționale, intră în cursa pentru Palatul Cotroceni. El pledează pentru meritocrație și recuperarea interesului național, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă