16.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalBugetul UE pe 2024, aprobat

Bugetul UE pe 2024, aprobat

Acordul privind bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2024 a fost adoptat astăzi, de plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg,cu 519 voturi pentru, 79 împotrivă şi 30 abţineri, informează un comunicat al eurodeputatului PNL Siegfried Mureşan, care a fost negociator-şef pentru buget de anul viitor al legislativului comunitar.

Bugetul UE pe 2024, în forma negociată de Siegfried Mureşan cu Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană, prevede o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile şi programele care au nevoie de mai multă finanţare, precum cercetarea, Programul de studii “Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri şi Vecinătatea estică şi sudică, inclusiv Republica Moldova.

În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse iniţial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor, potrivit sursei citate.

“Încheiem astăzi (miercuri – n.r.), în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obţinut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor. Am obţinut, în primul rând, un acord pe buget în timpul util, până la finalul anului, astfel încât legea bugetului să intre în vigoare din prima zi a anului viitor şi să oferim predictibilitate tuturor beneficiarilor de fonduri europene din România şi din Uniunea Europeană”, a declarat Siegfried Mureşan.

În al doilea rând, a afirmat eurodeputatul PNL care este vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European din PE, a fost obţinut “un buget care cuprinde creşteri de fonduri pentru domeniile şi priorităţile unde oamenii aşteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri”.

“Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile. În plus, am obţinut creşteri de alocări în domeniile unde noi, PE, am spus de la început că avem nevoie de finanţare suplimentară. Este vorba, aşadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu ‘Erasmus+’, dar şi pentru tinerii fermieri”, a mai declarat Mureşan, citat în comunicat.

De asemenea, a apreciat el, bugetul pe 2024 ţine cont de evenimentele de la graniţele UE şi creşte alocările pentru Vecinătatea sudică şi estică, inclusiv Republica Moldova.

“În acelaşi timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar. Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanităţii cauzate de cele două războaie de la graniţa noastră: din Ucraina şi din Orientul Mijlociu”, a adăugat Siegfried Mureşan după votul din Plenul PE”.

Bugetul Uniunii Europene urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...

Nepoata lui Sorin Oprescu a ajuns secretar de stat în  Ministerul de Externe 

La sfârșitul acestei săptămâni, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota din funcția de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe,...

Alegerile prezidenţiale ruse au început cu un vot anticipat în Extremul Orient rus. Scrutinul, în perioada 15-17 martie, primul de trei zile din istoria...

Un vot anticipat a început duminică, în alegerile prezidenţiale, în unele regiuni din Rusia, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, relatează CNN. Votul...
Ultima oră
Pe aceeași temă