10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiBucureștiul va avea parcări pentru biciclete ca la Bruxelles

Bucureștiul va avea parcări pentru biciclete ca la Bruxelles

În sectorul 4 al municipiului București vor fi amenajate 30 de spații speciale pentru parcarea în siguranță a bicicletelor, după un model care funcționează deja în unele state occidentale, printre care se numără Belgia și Olanda.

Proiectul lansat de Primăria Sectorului 4 va include amplasarea în spațiile publice a unor containere pentru biciclete. “Astfel, bicicliștii din sectorul 4 nu vor mai fi obligați să-și care bicicletele pe scările blocurilor și nici nu vor mai bloca culoarele de pe etaje, ci le vor lăsa într-un spațiu sigur, monitorizat video”, anunță un comunicat al Primăriei Sectorului 4.

Primul container de acest fel va fi amplasat în zona Palatului Copiilor, urmând a putea fi folosit atât de proprietarii de biciclete care locuiesc în zonă, cât și de cei care vin să viziteze Parcul Tineretului și Parcul Lumea Copiilor.

Ulterior, locuitorii din sector vor putea să-și exprime opinia cu privire la oportunitatea achiziționării și instalării a alte 30 de containere pentru biciclete.

 

Coduri electronice pentru securitate

Accesul în aceste garaje va fi posibil doar prin intermediul unei aplicații mobile ce va oferi fiecărui utilizator două coduri de acces. Un cod va deschide ușa containerului, iar cel de-al doilea va deschide lacătul electronic ce blochează bicicleta.

Conform proiectului întocmit de Direcția Mobilitate Urbană Sector 4, folosirea acestor containere va fi gratuită în primul an. Ulterior, utilizatorii vor plăti o chirie modică menită să acopere costurile de întreținere a spațiilor.

Infrastructura destinată bicicliștilor va fi completată prin montarea de rastele metalice în zonele stațiilor de metrou, în curțile liceelor sau în alte locuri care vor fi propuse de Direcția Mobilitate Urbană a Sectorului 4. În plus, în fiecare parcare publică nou-amenajată în sectorul 4, doritorii vor avea la dispoziție biciclete Pegas pe care le vor putea folosi în sistem ride-sharing.

„Suntem obligați să le oferim bicicliștilor soluții moderne de depozitare a bicicletelor, adaptate unei capitale europene. Este un proiect pilot, unic în România, așa că, după ce vom monta primul container, mă aștept ca un număr mult mai mare de utilizatori să ne transmită sugestiile lor”, a declarat Daniel Băluță, primarul sectorului 4.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă