23 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomePoliticăBogdan Aurescu: România continuă să fie parte a soluției pentru consolidarea securității...

Bogdan Aurescu: România continuă să fie parte a soluției pentru consolidarea securității UE

România continuă să fie parte a soluţiei pentru consolidarea securității UE, prin protejarea graniţelor externe ale Uniunii Europene, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul lansării Trilateralei România – Spania – Polonia.

În acest context, ministrul i-a mulţumit omologului spaniol, Jose Manuel Albares, care i-a confirmat că aderarea României la spaţiul Schengen “va fi o prioritate” pentru preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, care începe la jumătatea acestui an.

“Am discutat cu prietenii şi colegii mei legat de obiectivul prioritar al României de a adera la spaţiul Schengen, în cel mai scurt timp posibil. Şi am mulţumit Poloniei şi Spaniei – inclusiv viitoarei preşedinţii a Consiliului UE – pentru sprijinul de până acum şi pentru faptul că sunt pregătite să susţină eforturile României de aderare, recunoscând, în acelaşi timp, contribuţia semnificativă a ţării mele la securitatea Uniunii Europene”, a spus şeful diplomaţiei române, potrivit agerpres.ro.

România continuă să fie parte a soluției pentru consolidarea securității UE, cei trei miniștri semnând o declarație comună în acest sens

Cei trei miniştri au semnat o declaraţie comună, potrivit căreia va fi continuat “sprijinul puternic, multidimensional pentru Ucraina, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei, atât timp cât va fi nevoie”.

În cadrul aceluiaşi document este evidenţiată “convingerea într-un spaţiu Schengen puternic, unit şi prosper, ca zonă de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne”.

“Reiterăm susţinerea fermă pentru extinderea spaţiului Schengen”, arată semnatarii. De asemenea, România, Polonia şi Spania se angajează să susţină “politica uşilor deschise” a NATO şi să intensifice sprijinul acordat partenerilor din vecinătăţile în domeniul securităţii şi al consolidării capabilităţilor, inclusiv Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

Documentul este semnat de miniştrii de Externe român, polonez şi spaniol – Bogdan Aurescu, Zbigniew Rau, respectiv Jose Manuel Albares.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Trafic feroviar întrerupt – Patru trenuri au staționat peste noapte

”Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că traficul feroviar de călători a fost întrerupt în cursul nopţii pe Magistrala 200,...

Un bărbat și-a dat foc în Centrul Vechi din Capitală – Polițiștii au reușit să-l salveze în ultima clipă

Au fost momente dramatice în Centrul Vechi al Capitalei după ce un bărbat și-a dat foc. Polițiștii aflați în apropiere au reușit să...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies