25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalBiden prezice că statele vor încerca să aresteze femeile care călătoresc pentru...

Biden prezice că statele vor încerca să aresteze femeile care călătoresc pentru a face avort

Președintele Joe Biden a prezis vineri că unele state americane vor încerca să aresteze femeile care traversează granițele de stat pentru a face avorturi.

Treisprezece state conduse de republicani au interzis sau au restricționat sever procedura prin așa-numitele „legi de declanșare” după ce Curtea a anulat săptămâna trecută hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973. Femeile din aceste state care doresc să facă un avort ar putea fi nevoite să se deplaseze în statele în care această procedură rămâne legală, scrie Reuters.

CITEȘTE ȘI – VIDEO: Curtea Supremă anulează dreptul constituțional la avort

Convocând vineri o întâlnire virtuală pe tema dreptului la avort cu guvernatorii statelor democrate, Biden a declarat că el crede că „oamenii vor fi șocați atunci când primul stat … va încerca să aresteze o femeie pentru că a trecut o graniță de stat pentru a obține servicii medicale”.

Biden a declarat că guvernul federal va acționa pentru a proteja femeile care trebuie să treacă granițele statului pentru a face un avort și pentru a le asigura accesul la medicamente în statele în care acestea sunt interzise.

Guvernatorul din New Mexico, Michelle Lujan Grisham, a declarat în cadrul reuniunii că statul său „nu va coopera” cu nicio încercare de a da de urma femeilor care au făcut avorturi pentru a le pedepsi. „Nu vom extrăda”, a spus ea.

Grupurile pentru dreptul la avort au depus cereri de anulare a acestei decizii în mai multe state, încercând să mențină capacitatea femeilor de a întrerupe sarcina.

Judecătorii din Florida, Louisiana, Texas și Utah au emis de atunci decizii prin care au împiedicat aceste state să aplice noi legi restrictive privind avortul, în timp ce instanța supremă din Ohio a refuzat vineri să blocheze aplicarea de către statul condus de republicani unei interdicții a avortului.

Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a declarat în fața grupului că „doar o mână de state” vor trebui să se ocupe de sănătatea femeilor din întreaga țară.

„Există un asemenea stres acolo”, a spus Hochul. „Este o chestiune de viață și de moarte pentru femeile americane”, a adăugat ea.

Biden a mai spus grupului că nu există suficiente voturi în Senat pentru a elimina regula supermajorității, cunoscută sub numele de filibuster, pentru a codifica în lege protecțiile din Roe vs. Wade.

Biden a propus ca senatorii să elimine obstrucționismul, dar sugestia a fost respinsă de consilierii principalilor legislatori democrați.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...

Cum răspunde Europa la criza alimentară mondială

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să împiedice apariţia unor probleme în aprovizionarea cu...

Șefa DIICOT, Oana Schmidt Hăineală, acuzată de Dincă în dosarul dispariției Alexandrei Macesanu  și a Luizei Melencu

Publicația Gândul a continuat seria dezvăluirilor din interviul luat în exclusivitate, din închisoare, a “monstrului de la Caracal” care au luat-o în vizor și...
Ultima oră
Pe aceeași temă