1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeEconomieBenzina şi motorina s-ar putea scumpi în perioada următoare. Ar putea ajunge...

Benzina şi motorina s-ar putea scumpi în perioada următoare. Ar putea ajunge la 9 lei/litru

Prețurile la benzină și motorină ar putea înregistra creșteri în perioada următoare, ca urmare a deciziei Guvernului de a impune taxe suplimentare asupra companiilor de petrol și gaze.

Potrivit specialiștilor din domeniu, prețul carburanților ar putea ajunge la 9 lei pe litru. Ministrul de Finanțe a declarat că nu exclude posibilitatea scumpirilor și subliniază că acestea ar fi nedrepte pentru oameni, având în vedere profiturile semnificative ale companiilor din sectorul petrolier. Acestă măsură a fost luată pentru a asigura venituri suplimentare pentru bugetul de stat, dar impactul asupra prețurilor la carburanți poate avea consecințe pentru consumatori, notează observatornews.ro.

“E o mişcare firească să pasezi taxa consumatorului şi asta se poate întampla pentru că în România, în ciuda creşterii de preţuri şi cererea a crescut. Cu alte cuvinte, consumatorii sunt dispuşi să platească un preţ mai mare pentru acest produs, ca atare eu actor în piaţă am tendinţa de a creste preţurile”, spune Corina Murafa, expert în energie.

“Ni s-a demonstrat în timp că aceste companii întotdeauna şi-au dorit să nu diminueze cu nimic din câştigul lor, ba din constră, să şi-l crească şi dacă se poate chiar mai mult. Nu au fost solidari cu piaţa şi cu cetăţeanul”, transmite Ion Tache, președinte Asociația benzinarilor independenți.

Cu toate acestea, ministrul de Finanţe speră ca taxele mai mari să nu influenţeze totuşi preţul carburanţilor. 

“Sper din tot sufletul ca aceste influenţe care rezultă din aplicarea acestui procent care se ridică la ordinul de 100 milioane de lei, impact bugetar, sa nu fie acesta motivul pentru o eventuală creştere a preţului la carburanţi. Ar fi nedrept pentru oameni şi total injust ca o sarcină fiscală dintr-un profit consistent sa fie mutată în sarcina oamenilor. Există o posibilitate? Nu ştiu, e decizia companiei”, spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă