Ministerul Finanțelor din România a propus un proiect de lege ce vizează modificarea Ordonanței de Urgență nr. 99/2006, adaptându-se la noile reglementări europene pentru piața criptoactivelor. Schimbarea include implicarea Băncii Naționale a României (BNR) în supravegherea acestui sector.
Proiectul de lege propus de Ministerul Finanțelor reglementează activitatea instituțiilor de credit și se aliniază la Regulamentul (UE) 2023/1114, care impune norme clare pentru piața criptoactivelor.
Modificările vor asigura uniformizarea cerințelor pentru furnizorii de servicii cripto în statele membre ale Uniunii Europene, notează Termene.ro.
Conform noii reglementări, Banca Națională a României va avea un rol important în supervizarea instituțiilor de credit care vor desfășura activități legate de criptoactive, atât pe teritoriul României, cât și în alte state membre ale Uniunii Europene.
Printre prevederile proiectului de lege se regăsesc următoarele specificații:
„Instituțiile de credit autorizate şi supravegheate de Banca Națională a României pot desfășura în alte state membre activitățile prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. a) – n3 ), prin înființarea de sucursale sau prin prestarea de servicii în mod direct, fără a fi necesară autorizarea lor de către autoritatea competentă din statul membru gazdă, dacă activitățile respective se regăsesc în autorizația acordată de Banca Națională a României”.
De asemenea, instituțiile de credit care intenționează să ofere servicii în mod direct într-un alt stat membru trebuie să notifice acest lucru Băncii Naționale a României.
Noile categorii de criptoactive
Printre cele mai importante modificări aduse de proiectul de lege se numără reglementarea a trei categorii esențiale de criptoactive ce vor putea fi emise și gestionate de instituțiile de credit din România:
- Tokenurile de monedă electronică – instrumente financiare digitale folosite ca mijloc de plată, similare cu monedele electronice clasice, dar într-un format digitalizat.
- Tokenurile raportate la active – criptoactive susținute de un activ de bază, cum ar fi monedele fiduciare, aurul sau alte bunuri.
- Serviciile de criptoactive – o categorie generală care include activități precum custodia, schimbul și alte servicii conexe pentru criptoactive.
Măsurile sunt necesare pentru alinierea legislației naționale la Regulamentul (UE) 2023/1114, care a fost publicat pe 9 iunie 2023 și are ca scop crearea unui cadru uniform pentru reglementarea criptoactivelor în Uniunea Europeană.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.