26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăȘtirile zileiAviația militară britanică în România, „un factor de descurajare puternic” pentru Rusia

Aviația militară britanică în România, „un factor de descurajare puternic” pentru Rusia

Aproximativ 150 de militari britanici sunt desfăşuraţi în prezent în apropierea oraşului Constanţa, în cadrul misiunii NATO de supraveghere aeriană (eAP), alături de forţe americane şi române.

Asumându-şi un rol conducător în cadrul eAP, forţele aeriene britanice au trimis patru avioane Typhoon la baza aeriană ‘Mihail Kogălniceanu’, situată la numai 1.000 km depărtare de Rusia.

Comandantul de escadron Ellis Williams, unul dintre piloţii avioanelor Typhoon trimise în România, a declarat că avionul este ‘extrem de capabil’, dar că performanţele sale pot fi sporite.

”Există capabilităţi suplimentare care am dori să ne permită să desfăşurăm un nivel ridicat al misiunii, dar acest lucru depăşeşte chestiunea apărării. Până la urmă, aproape fiecare capacitate pe care o avem poate fi îmbunătăţită dacă există bani alocaţi, dar trebuie să ne stabilim priorităţi”, a explicat militarul britanic.

Referitor la diferenţele între avioanele britanice şi cele ale forţelor aeriene române, comandantul de escadron a afirmat că avioanele Typhoon reprezintă un element de descurajare puternic faţă de Rusia.

”Avem un avion de vânătoare incredibil de capabil, acţionăm aici alături de avioanele MiG-21 ale României şi există o diferenţă de generaţii între capabilităţi. Am observat, atunci când suntem aici, o diferenţă foarte mare în comportamentul Rusiei pentru că suntem un factor de descurajare puternic”, a spus el.

Personalul militar britanic a fost desfăşurat în România la 17 aprilie pentru o perioadă de patru luni, pentru supravegherea spaţiului aerian de deasupra Mării Negre.

De la sosirea militarilor britanici la Constanţa, a existat un singur incident, la 4 mai, atunci când un avion IL-20 din forţele aeriene ruse a intrat în spaţiul aerian al NATO, adaugă Press Association, citată de Agerpres.

Cele mai citite

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...

O primărie din Buzău acuză ADS că a încheiat contracte ilegale

Primăria Comunei Vernești din județul Buzău se află în mijlocul unui scandal intens după ce a acuzat Agenția Domeniilor Statului (ADS) că a...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă