1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInternaționalAutoritățile bulgare l-au expulzat pe arhimandritul Vassian, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse din...

Autoritățile bulgare l-au expulzat pe arhimandritul Vassian, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia

Autorităţile bulgare au decis să îl expulzeze pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) din Sofia, arhimandritul Vassian Zmeev, şi pe alţi doi prelaţi, considerând că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii, a anunţat agenţia rusă de presă TASS, care citează un anunţ făcut joi de Ambasada Rusiei în Bulgaria, potrivit news.ro.

„Autorităţile bulgare l-au considerat pe părintele Vassian ca fiind o ameninţare la adresa securităţii naţionale”, au subliniat diplomaţii ruşi.

Potrivit ambasadorului rus în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, preoţii Bisericii Ortodoxe Ruse „au fost convocaţi joi la Serviciul de migraţie, unde li s-a spus că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Bulgariei şi că trebuie să părăsească ţara astăzi”.

Potrivit ambasadoarei, prelaţii au fost urcaţi într-un vehicul şi duşi la casele lor pentru a-şi lua lucrurile, apoi au fost duşi la biserică şi ulterior au fost conduşi la graniţa cu Serbia.

„Acesta este un eveniment fără precedent, Biserica este separată de stat şi este de neînţeles cum nişte clerici pot ameninţa securitatea naţională”, a adăugat ambasadoarea. Potrivit acesteia, „mulţi enoriaşi merg la Biserica Rusă din Sofia”, iar un astfel de eveniment este „o cădere în abis”.

Potrivit site-ului Bisericii Ortodoxe Ruse, arhimandritul Vassian a fost numit şef al Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia în martie 2018. Anterior, el a fost reprezentant al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii în Belarus. A fost ridicat la rangul de arhimandrit în 2016.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

David Popovici, în semifinalele probei de 100 m liber, la Europenele de la Otopeni

David Popovici s-a calificat cu al doilea timp în semifinalele probei de 100 m liber, în această dimineaţă, la Campionatele Europene de înot în...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...

VIDEO. Trei miliarde de dolari pentru prima cale ferată de mare viteză din SUA

Președintele SUA, Joe Biden, a prezentat vineri, 8 decembrie, o investiție de 3 miliarde de dolari pentru un proiect feroviar de mare viteză care...
Ultima oră
Pe aceeași temă