26.6 C
București
joi, 8 iunie 2023
AcasăȘtirile zileiAu trecut șase ani de la tragedia de la Colectiv

Au trecut șase ani de la tragedia de la Colectiv

Șase ani, astăzi, sâmbătă, de la tragedia de la Colectiv care a marcat România.

Rudele celor decedați în incendiul de a Colectiv, în urmă cu șase ani, au protestat sâmbătă seara pe treptele Curții de Apel București.

Pe trepte se aflau fotografiile celor decedați, iar rudele, acoperite cu cearșafuri albe, s-au întins în dreptul acestora.

Rudele au protestat față de lentoarea cu care s-a derulat procesul celor găsiți vinovați pentru incendiu.

Protestul ar trebui să fie urmat de un marș până la Clubul Colectiv, conform anunțului organizatorilor.

65 de tineri care erau în club la concertul trupei Goodbye to Gravity au murit. Alți peste 150 au fost răniți, iar unii dintre ei au rămas mutilați pe viață și bat și acum drumul spitalelor.

Pentru prima dată atunci, după incendiu, în România s-a strigat în stradă „Corupția ucide”. La 6 ani de atunci, nu există niciun vinovat.

Procesul pentru tragedia de la Colectiv e de aproape doi ani la Curtea de Apel București


Procesul se târăște de aproape doi ani la Curtea de Apel, după ce în prima instanță au fost condamnați primarul Cristian Popescu Piedone, cei trei patroni ai clubului Colectiv și câțiva funcționari.

„Un simulacru de justiție al cărui scop este acela de a trage, în fel și chip, de timp pentru a amâna pronunțarea unei sentințe, spre a menaja sensibilități politice și de stat” – așa a descris procesul Alexandra Furnea, unul dintre supraviețuitorii incendiului din 30 octombrie 2015, conform hotnews.ro.

Procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie, însă completul de judecată a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpaţi.

Arhiepiscopia Bucureştilor a organizat, sâmbătă, slujbe de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv la Biserica „Sf. Nicolae” – Broşteni şi în faţa fostului club, la şase ani de la tragicul eveniment.

65 de persoane şi-au pierdut viaţa în tragedia de la Colectiv, eveniment petrecut în seara de 30 octombrie 2015 la clubul cu același nume din Bucureşti, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album.
Incendiul izbucnit în timpul concertului din cauza unor artificii s-a extins rapid.
De asemenea, peste 160 de persoane au fost rănite în tragedia de la Colectiv.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Consiliul JAI din 8-9 iunie nu discută extinderea Schengen. Poate avem o șansă în septembrie

Consiliul JAI din 8-9 iunie 2023, care se desfășoară în orașul Luxemburg, nu va lua în discuție o nouă extindere a Spațiului Schengen. Pe agenda...

NATO ia în calcul să ofere garanții de securitate Ucrainei

Alianța Atlanticului de Nord (NATO) a anunțat că analizează diverse opțiuni pentru a oferi garanții de securitate Ucrainei conduse de Volodimir Zelenski. Secretarul general...
00:00:41

Orașul New York este acoperit de fumul venit de la sutele de incendii din estul Canadei

Fumul de la sutele de incendii care ardeau în estul Canadei s-a răspândit miercuri (7 iunie) spre sud, trimițând perdele de fum în mare...
Ultima oră
Pe aceeași temă