2.4 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăPoliticăAtribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional

Președintele României, ales prin vot direct, joacă un rol important în sistemul politic românesc, fiind garantul respectării Constituției și reprezentantul statului român pe plan extern. Totuși, atribuțiile sale sunt clar delimitate de Constituția României. Președintele nu are puteri nelimitate.

Ce poate face președintele României?

  1. Reprezentare internațională Președintele reprezintă statul în relațiile externe și încheierea tratatelor internaționale, care devin obligatorii după ratificarea în Parlament.
  2. Numirea prim-ministrului După consultarea partidelor parlamentare, președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, care trebuie să obțină votul de încredere al Parlamentului.
  3. Rol în apărare și securitate Este comandantul suprem al Forțelor Armate și poate decreta mobilizarea sau instituirea stării de urgență, cu aprobarea ulterioară a Parlamentului. Participă la ședințele Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pe care îl și conduce.
  4. Dizolvarea Parlamentului Poate dizolva Parlamentul, dacă acesta respinge de două ori propunerea consecutivă de prim-ministru în termen de 60 de zile.
  5. Promulgarea legilor Președintele promulgă legile adoptate de Parlament sau poate solicita reexaminarea acestora.
  6. Rol în justiție Numește judecătorii Curții Constituționale, procurorii generali și șefii principalelor Parchete, pe baza propunerilor venite de la alte instituții.
  7. Consultarea poporului prin referendum Președintele poate iniția referendumuri pe teme de interes național.

Ce NU poate face președintele României?

  1. Inițierea de legi Spre deosebire de Parlament sau Guvern, președintele nu poate iniția proiecte de lege.
  2. Adoptarea sau modificarea legilor Președintele poate doar să promulge sau să ceară reexaminarea legilor, dar nu are dreptul de a le modifica direct.
  3. Decizii unilaterale, privind Guvernul Deși desemnează prim-ministrul, președintele nu poate demite sau schimba miniștri. Aceasta este o prerogativă a prim-ministrului.
  4. Intervenție în activitatea justiției Nu poate interveni în dosare judiciare sau în activitățile instanțelor.
  5. Emitere de ordonanțe de urgență Doar Guvernul are această prerogativă.
  6. Decizii în politica economică Președintele nu poate stabili taxe, bugete sau alte politici economice, care sunt atribuțiile Guvernului și Parlamentului.

Un rol echilibrat între puteri

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional. Deși influența în politica internă și externă este semnificativă, limitate atribuțiile sale sunt menite să prevină puterea și să asigure o funcționare democratică a instituțiilor.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă