8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaArmata rusă a doborât mai multe drone ucrainene

Armata rusă a doborât mai multe drone ucrainene

Armata rusă ar fi doborât în dimineața zilei de 3 august un nou atac cu drone, atribuit forțelor armate ucrainene, conform infofinanciar.ro.

Armata de la Moscova a doborât șase drone, care au fost lansate spre regiunea rusă situată la aproximativ 200 de kilometri la sud-vest de capitala Federației Ruse.

A fost contracarat un atac terorist cu drone lansat de regimul de la Kiev în regiunea Kaluga”, a comunicat Ministerul rus al Apărării, menționând ca atacul a fost realizat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Moscova și la 270 de kilometri nord-est de frontiera cu țara asediată.

Guvernatorul regiunii ruse Kaluga, Viceslab Șeapcea, a confirmat și el că sistemele de apărare rusești au doborât șase drone lansate de ucraineni, subliniind faptul că nu au fost raportate victime sau daune materiale până la acest moment.

Un nou atac al Rusiei în apropierea graniței României. Portul ucrainean Ismail, din nordul Deltei Dunării, a fost lovit de drone

La mai puțin de o săptămână după ce bombardase orașele ucrainene Ismail și Reni, Rusia a atacat din nou, în noaptea de 1 spre 2 august, orașul Ismail, unde se află un port esențial pentru transportarea cerealelor, provenite din Ucraina, pe Dunăre.

Drone de fabricație iraniană, lansate de armata Rusiei, au atacat din nou orașul ucrainean Ismail din nordul Deltei Dunării. Atacul s-a desfășurat în noaptea de 1 spre 2 august 2023, fiind al doilea atac asupra acestui oraș ucrainean, în ultima săptămână. Ismail este pe brațul Chilia, la doar 200 de metri de granița României, care este și granița NATO. Față de Ismail, orașul Tulcea este la doar 15 kilometri. De pe malul românesc al Dunării, în după-amiaza zilei de 2 august se vedeau, încă, flăcările și fumul incendiilor din Ismail. Presa de stat de la Moscova nu a confirmat că Rusia a executat această acțiune de război. Totuși, agenția oficială rusă TASS a citat un fragment dintr-o declarație atribuită președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șeful statului ucrainean ar fi declarat că “există distrugeri, cele mai importante sunt în sudul țării”.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, printr-un mesaj postat pe internet, că “în noaptea trecută, apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 23 de drone Shahed”. Totuși, un sistem de încărcare a mărfurilor din portul Ismail, aflat în regiunea Odessa, a fost distrus în urma atacului Rusiei, a precizat Ucraina. Partea ucraineană precizează, în acest context, că produsele agricole furnizate de Ucraina pot hrăni milioane de oameni din întreaga lume, sugerând, astfel, că instalația distrusă de ruși era destinată încărcării cerealelor destinate exportului.

Noul atac al Rusiei asupra portului Ismail vine după ce Rusia amenințase că va trata orice navă care se îndreaptă spre un port din Ucraina drept o navă care ar putea transporta armament. Evident, Rusia dorea, astfel, să blocheze circulația navelor care ar putea prelua cereale din Ucraina. Sfidând această amenințare a Rusiei, trei nave străine au ajuns, în ziua de 31 iulie, “la gurile Dunării”, au anunțat presa din Occident dar și cea din Rusia. Aceste nave au fost din Israel, Turcia și Grecia. Ținând cont de țările de proveniență, un atac al Rusiei asupra oricăreia dintre aceste nave ar fi agravat enorm tensiunile internaționale. “Ajungerea în porturile ucrainene de pe Dunăre ar crea un precedent și ar demonstra că navele de mărfuri și de transport containere din alte țări pot trece liber în partea de nord-vest a Mării Negre și pot participa la aplicarea unui un acord privind cerelele fără a ține cont de poziția Rusiei”, a explicat generalul în rezervă Yuri Netkachev, citat de site-ul rusesc Nezavisimaia. Astfel că Rusia s-a abținut să atace navele străine dar a atacat portul ucrainean de unde acestea puteau încărca marfa.

Site-ul rusesc mai susține, în plus, că armata ucraineană execută și ea atacuri cu drone asupra teritoriului Rusiei și s-ar pregăti să atace nave ale Rusiei. Rușii mai susțin că, într-un asemenea atac, dronele ucrainene au beneficiat de o dirijare asigurată de o dronă americană MQ-9A Reaper, care ar fi decolat din România, de la baza aeriană Câmpia Turzii. Amintim că, de când a început războiul din Ucraina, au existat mai multe situații în care avioane ale Rusiei au interceptat, deasupra mării, drone ale SUA. În martie 2023, o dronă a SUA s-a prăbușit în Marea Neagră, după ce fusese interceptată de avioane de luptă ale Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă