8.4 C
București
luni, 25 octombrie 2021

Arafat: Fiecare spital judeţean de urgenţă ar trebui să aibă un punct de aterizare a elicopterelor SMURD

Raed Arafat a prezentat recepţia oficială a heliportului construit pe platforma Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, transmite Agerpres.

„Sunt mândru să văd încă un pas făcut în domeniul medicinii de urgenţă. Astăzi asistăm la o intrare în normalitate a unui spital judeţean. Un spital judeţean de urgenţă fără heliport, în ziua de astăzi, înseamnă o şansă mai mică pentru pacienţi, fie că îi ducem de aici, fie că îi aducem aici, e tot acelaşi lucru. Până acum, ne-am obişnuit să aterizăm la o distanţă mai mare de spital, să vină ambulanţa, să fie procedura de preluare de la elicopter, transport cu ambulanţa, dus la spital, care însemna timp şi risc pentru pacient. Acum, se aterizează aici, pacientul e în lift şi imediat este în UPU (…). E al treilea (heliport – n.r.) deasupra unui spital, Mureşul se bucură demult de un helipunct lângă spital, terenul a permis acest lucru. Dar nu e suficient. Fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare conexat spitalului respectiv. În secunda în care ai aşa ceva, înseamnă că ai dat o şansă în plus, mai ales că structura de aviaţie, de salvare a SMURD-ului, operată de Ministerul de Interne, se extinde”, a declarat Arafat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a anunţat că a demarat, în această vară, şi un parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, în vederea deschiderii unei extensii universitare la Bistriţa, unde vor fi pregătite cadre sanitare medii, transmite Agerpres.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru, jurnalist la România Liberă din 2021. Noi începuturi, mult dinamism și multă speranță.
Ultima oră
Pe aceeași temă