0.7 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaAntony Blinken a anunțat un nou ajutor pentru Ucraina de peste un...

Antony Blinken a anunțat un nou ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de dolari

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat într-o vizită surpriză la Kiev, a anunţat miercuri un nou ajutor din partea ţării sale către Ucraina “în valoare totală de peste un miliard de dolari” pentru a face faţă invaziei ruse, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Statele Unite s-au angajat să ofere Ucrainei mijloacele de a-şi scrie propriul viitor (…). Astăzi, anunţăm un nou ajutor în valoare totală de peste un miliard de dolari”, a spus el.

Secretarul de stat al SUA a apreciat, de asemenea, că noul ajutor american de un miliard de dolari va permite să ia amploare contraofensiva ucraineană împotriva Rusiei.

“Progresele în ceea ce priveşte contraofensiva în curs s-au accelerat în ultimele săptămâni şi acest nou ajutor îi va da un nou impuls”, a subliniat responsabilul american.

La rândul său, ministrul ucrainean de Afaceri Externe Dmitro Kuleba i-a reamintit omologul său american că ajutorul SUA pentru ţara sa nu este un act de “caritate”, ci ajută “la înfrânarea agresiunii ruse”.

“Ajutorul american nu este un act de caritate. Astăzi, datorită partenerilor noştri, Ucraina înfrânează agresiunea rusă. Nu vom cere niciodată desfăşurarea de trupe americane în Ucraina”, a precizat şeful diplomaţiei ucrainene.

SUA mai dau un ajutor pentru Ucraina în valoare de trei miliarde de dolari

Statele Unite(SUA) vor anunţa, posibil chiar miercuri, un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina, în valoare de circa trei miliarde de dolari, a afirmat marţi un oficial american, potrivit agenţiei Reuters.

Pachetul ar urma să fie cel mai mare din partea Washingtonului în cele şase luni de când a început invazia rusă în Ucraina, iar data anunţată ar coincide cu Ziua Independenţei ucrainene, menţionează agenţia.

Fondurile ar urma să provină din Iniţiativa pentru Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, aprobată de Congresul SUA pentru a permite guvernului condus de preşedintele Joe Biden să achiziţioneze armament de la producători, în loc să le trimită ucrainenilor arme din stocurile americane existente.

SUA va da către Ucraina încă trei miliarde dolari, un fapt ce a devenit obișnuit în ultimele luni de când este agresată de Rusia, potrivit agerpres.ro.

SUA va mai trimite arme forțelor ucrainene în valoare de 550 milioane de dolari

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că vor trimite noi arme forțelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, în valoare de 550 milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete care sunt din ce în ce mai importante în luptă, relatează France Presse.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă