-0.2 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInternaționalAntonio Tajani apreciază solidaritatea franceză în problema migranților, dar a criticat Grermania

Antonio Tajani apreciază solidaritatea franceză în problema migranților, dar a criticat Grermania

Şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani şi-a exprimat luni satisfacţia în legătură cu “solidaritatea” franceză în problema migranţilor şi a criticat Germania, acuzată că finanţează ONG-uri care ajută migranţii în ţara sa, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Trebuie să facem faţă împreună problemelor, care sunt europene”, a afirmat Antonio Tajani primit luni la Paris de omoloaga sa franceză, Catherine Colonna.

“Italia a apreciat în mod deosebit comentariile preşedintelui Macron cu privire la colaborarea în domeniul imigraţiei”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă comune cu Catherine Colonna.

Emmanuel Macron a insistat săptămâna trecută asupra “datoriei de solidaritate europeană” faţă de Roma, confruntată cu sosiri masive de migranţi.

Numărul sosirilor în Italia cu bărci de pe malurile Africii de Nord a crescut, cu peste 130.000 de migranţi înregistraţi în acest an, faţă de 70.000 pentru aceeaşi perioadă din 2022.

“În ceea ce priveşte Germania, voi fi joi la Berlin” şi “aştept explicaţii din partea guvernului german”, a continuat Antonio Tajani.

Aceste afirmaţii au fost făcute după ce premierul italian, Giorgia Meloni, i-a scris sâmbătă cancelarului Olaf Scholz pentru a se plânge de finanţarea de către Germania a organizaţiilor caritabile care ajută migranţii ilegali din ţara ei.

Cei doi miniştri de externe au insistat asupra necesităţii unui răspuns “european” la problema migraţiei.

“Avem nevoie de o mai mare cooperare din partea ţărilor de origine, a ţărilor de tranzit, care trebuie să îşi asume angajamente, să respecte ajutorul nostru”, a mai declarat Catherine Colonna.

După sosirea a 8.500 de persoane pe mica insulă Lampedusa în doar trei zile la începutul acestei luni, Roma a cerut Uniunii Europene să facă mai mult pentru a ajuta la reducerea presiunii.

Antonio Tajani a salutat acordul încheiat de UE pentru a sprijini Tunisia, ţară, totuşi, foarte criticată pentru modul ei de a trata migranţii.

“Nu este vorba despre a combate migranţii, ci despre lupta împotriva criminalilor care exploatează disperarea acestor oameni”, a declarat ministrul italian de externe.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă