1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSocialEducațieAnton Hadăr: „Învățământul superior intră de luni în grevă de avertisment”

Anton Hadăr: „Învățământul superior intră de luni în grevă de avertisment”

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, anunță că învăţământul superior de stat intră de luni în grevă de avertisment sau de solidaritate.

„De mâine, de la ora 11:00 până la ora 13:00, va fi organizată grevă de avertisment sau de solidaritate, depinde de fiecare în parte cum a hotărât. Vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă. Noi declanşăm conflict împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului, aşa prevede legea dialogului social. Nu este aceeaşi cauză ca la colegii noştri, ei intrând pe Contractul Colectiv de Muncă. Noi suntem cu un pas în urmă, dar evident că suntem împreună la toate evenimentele. Le-am prezentat în cifre ceea ce dorim noi. Practic, de la 2.400 lei, un debutant în viitoarea lege, ne-am dori să se apropie de 4.000 lei, aşa cum s-a discutat de atâtea ori, că va fi salariul mediu brut pe economie 6.789 luat în calcul, ceea ce înseamnă nici 4.000 lei valoare netă, iar pentru profesorii de final de carieră, undeva pe la 6.000 lei, de la 4.200 astăzi”, a declarat Anton Hadăr, la finalul discuţiilor de la Palatul Victoria.

Acesta a precizat că salariile pe care le cer sindicaliştii există deja în foarte multe instituţii ale statului, dar din păcate nu şi în Educaţie, deşi autorităţile îşi asumă că domeniul va fi un sector prioritar în noua lege a salarizării.

„Ni s-a spus că atunci când vom discuta este foarte posibil să fim luaţi în seamă, dar nu am început să discutăm despre aceste salarii. Aceste propuneri sunt astăzi la Ministerul Muncii, care evident spune că nu poate să înceapă negocierile cu Educaţia pentru că nu a primit din alte părţi grile care să fie şi ele analizate. Se invocă faptul că Banca Mondială trebuie să analizeze şi în cazul nostru, al educaţiei, creşterile de salarii însă îşi asumă, aţi văzut şi veţi vedea şi un comunicat că educaţia va fi sector prioritar. Până una-alta, trebuie să găsim acel element de încredere şi nu noi, ci membrii de sindicat în aşa fel încât să şi putem să venim cu documente clare, cu cifre, cu declaraţii, analize, poate, de ce nu chiar cu legi scoase, că aşa va şi fi. Problema este ce facem până iese această lege care s-ar putea să fie aplicată, după părerea mea, de la 1 ianuarie 2024. Vor fi şase luni în care colegii noştri vor trăi tot cu 2.400 lei. Debutanţii să nu credeţi că sunt prea departe de cei de aici, tot aşa, sub 3.000 lei”, a explicat Hadăr.

Aproape toate universităţile din ţară vor intră luni în grevă de avertisment, între care au fost amintite Universitatea Politehnica din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, dar şi alte universităţi mai mici.

„Evident va fi prima fază a grevei, adică grevă de avertisment sau grevă de solidaritate cu colegii din învăţământul preuniversitar. Noi am depus documentele noastre vineri la Guvern, trebuie să aibă o traiectorie pe care trebuie să o respectăm, pentru că există riscul ca atunci când faci documentele prost să fie declarată greva ilegală. Noi considerăm că prin cauza pe care am ales-o acolo, politicile economice şi sociale ale Guvernului, suntem în regulă. Greva de mâine e doar un început. Potrivit legii dialogului social, vor urma discuţii separate cu noi pentru că avem repet o altă cauză decât colegii din preuniversitar”, a concluzionat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Încă puțin și ajunge și în România! Când va fi disponibilă aplicația Threads

Aplicația Threads a fost lansată în SUA și în Marea Britanie, iar în curând va ajunge și în Europa. Aplicația Threads urmează să devină...
00:00:25

Filipine condamnă acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud

Filipine a condamnat sâmbătă (9 decembrie) „acțiunile ilegale și agresive” ale Chinei în Marea Chinei de Sud, declarând că paza de coastă a Chinei...
00:01:04

Adolescenți francezi condamnați pentru decapitarea unui profesor

Șase adolescenți francezi au fost condamnați pentru decapitarea unui profesor de istorie ce ar fi denigrat pe profetul Mahomed, potrivit Reuters.Un tribunal francez a...
Ultima oră
Pe aceeași temă